За родители и учители

Специалните медали на Феликс

Разгледай файла Запази файла

Приказки за животни ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за животни ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

10 съвета как да мотивираме и насърчим децата в първите им стъпки като самостоятелни читатели

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 2 клас

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 3 и 4 клас

Разгледай файла Запази файла

Защо книгите от библиотека „Славейче” са подходящи за децата, които се учат да четат?

На този въпрос отговоря Александра Георгиева – начална учителка от бургаското училище „П. Яворов”, която миналата година даде на своите първокласници най-забавната домашна работа за лятото – да се научат да правят таратор, да събират мидички, да си направят кутия за съкровища, да посадят растение… да четат.

Прочети цялата новина

Скандинавско, много скандинавско приключение

„Чрез художествената литература децата могат да получат ключовете към света на изкуството, литературата, музиката и изобщо към естетиката като цяло.” Бьорн Суртлан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дали заради особената деликатност на северното слънце, което дава нов живот на полутоновете, или заради нещо друго, но скандинавският стил в литературата е безпогрешно разпознаваем. И не само в литературата за възрастни, но и в тази за деца. Още от Астрид Линдгрен и Туве Янсон, та до Улф Старк и Свен Нордквист деликатното отношение към детайла, спотаената между редовете усмивка, леко приплъзващата се ирония и взривната фантазия раждат удоволствие, равно на парченце „Линд”, топящо се в устата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочети цялата новина

Помощ! Тийнейджър на хоризонта! (5 съвета как да предотвратите тийнейджърските кризи)

С тийнейджърската възраст настъпват много промени – в поведението на детето, във взаимоотношенията му с вас и с приятелите му, във външния му вид, в начина му на обличане… Тези промени могат да се превърнат в повод за притеснения. Но е важно да подходите с разбиране и да разговаряте с детето си. Опитайте се да разберете как се чувства то и защо постъпва по този начин. В тийнейджърската възраст детето се чувства голямо и иска към него да се отнасят като към голям човек. Това не означава, че няма нужда от вас, а че просто търси самостоятелност и изгражда собствената си идентичност. 

Прочети цялата новина

5 качества, които трябва да възпитате у децата си до 5-годишната им възраст

Възпитайте малчуганите да бъдат честни, справедливи, решителни, загрижени и любящи! Тези качества са много важни и ще бъдат от помощ във всички бъдещи взаимоотношения на малчуганите. Бъдете добър пример за подражание - децата винаги се опитват да подражават на своите родители! Открийте златната среда във възпитанието, не изпадайте в крайности и изразявайте обичта си! Показвайте своята обич и привързаност към детето си, както и към другите си любими хора!! Едно от най-хубавите неща е да научим децата си да изразяват свободно своите емоции – към нас самите и към другите важни хора в живота им.

Прочети цялата новина

Катя Хенкел, автор на поредицата „Магически времена”, специално за българските си читатели: „Прави с живота си каквото ти се иска – той си е само твой!”

 Какви книги най-много обичахте да четете Вие самата като дете?

 

Една книга, която много ме впечатли, беше „Малката вещица“ на Отфрид Пройслер. Има я преведена и на български. За онези, които не са я чели: малката вещица е още съвсем млада, само на сто двайсет и седем години, и живее заедно с най-добрия си приятел – един говорещ гарван – в порутена къщурка дълбоко в гората. Всеки ден тя с часове се упражнява да прави магии и все по нещо се обърква. След това идват едни стари, лоши вещици – като особено дразнеща е вещицата на времето. Но главната героиня успява да направи така, че накрая на света да не остане нито една зла вещица. Може би заради тази книга толкова ме очарова идеята за доза вълшебство в ежедневието, както при Луна, Сузе и Марли от „Магически времена“. Те трите са обикновени тийнейджърки, които ходят на училище, правят контролни по математика, спортуват, влюбват се – докато изведнъж магията най-ненадейно не влиза в живота им благодарение на три пръстена.

Прочети цялата новина

17 идеи как да стимулирате въображението на вашето дете

1.      Въведете детето във вълшебния свят на книгите. Четенето дава на детето нови знания и информация, които могат да събудят интереси в различни сфери, да разширят кръгозора и интелекта му и да стимулират творческото му мислене. Нищо не развива детското въображение така, както книгите. Чрез тях децата могат да посетят различни места и вълшебни светове, да се превъплътят в приказни герои, да преживеят разнообразни ситуации. Това е първата и най-сигурна стъпка към развитие на творческото мислене. 

Прочети цялата новина

Яна Алексиева: „Превърнете първия учебен ден в празник!”

Съвсем скоро започва новата учебна година. И докато усилено се подготвяме за нея, купуваме учебници, избираме тетрадки, моливи, химикали и изпълняваме списъка с необходими вещи, е добре да се замислим как се чувства малкият ученик. Децата могат да изпитват различни притеснения и страхове от предстоящото започване на училище. Затова е много важно да подготвим не само ученическата раница, но и самото дете – емоционално и психически за новата учебна година. За всичко това разговаряхме с Яна Алексиева – магистър по детско-юношеска психология, член на Дружеството на психолозите в България, член на Дружеството по позитивна психотерапия и изпълнителен директор на Асоциация Родители.

Прочети цялата новина

Мариела Станулова разказва за „Академия за родители”: „Най-любимата ни част е, когато виждаме усмивките по лицата на родителите и децата”


Докато се р
азхождахме  с количката с бебето, за пореден път попаднах на паркирана върху тротоара кола, която пречеше на всички пешеходци. Тогава се замислих: този шофьор има майка, която със сигурност би се засрамила, ако знае за постъпката му и би помислила, че не го е възпитала добре. Зададох си въпроса: „Ами ако един ден и моят малък сладък бебок стане такъв човек, от когото да ме е срам?” Реално погледнато, ние учим 12 години в гимназия и евентуално 4+ в университет. Изисква се да минеш изпит дори, за да караш кола. Но за да отгледаш и възпиташ добре едно дете, няма обучение или изпит – всеки родител се справя сам, често търсейки информация и помощ от най-близките източници като роднини и интернет, които невинаги са достатъчни или достоверни.

 

Прочети цялата новина

Забавно лято с „Фют” (10 предложения за книги за най-малките)

Четенето може да бъде също толкова забавно, както и останалите летни занимания! Опитването на нови неща е от най-голяма полза за развитието на децата в ранна възраст. Всичко зависи от правилния подбор на книги, а ние ще ви помогнем с тази задача. Ученето може да бъде забавно като детска игра! Вижте нашите предложения за малчуганите, които все още не могат да четат сами.

Прочети цялата новина

Първи стъпки в света на финансите: 4 възможности за финансова свобода на децата

Едно от най-трудните неща е да научим децата да боравят с парите и по-късно да ги разпределят, спестяват или управляват. Всички си спомняме детските игри, когато парите „растяха по дърветата“, а при нужда късахме нови листа. Забавно, нали? Опитвайки се да предпазят своите деца от проблемите на възрастните, често родителите не говорят с тях за финанси. Но в един момент това става наложително. Може да помогнете на децата да се ориентират в света на финансите още преди да започнете да им давате собствени пари. Малчуганите се сблъскват с парите доста преди да тръгнат на училище. На няколко години те вече събират попадналите им монети за малки лакомства. И това е времето, когато може да ги въведете в света на финансите.

Прочети цялата новина

Новини 1 до 10 от 22 общо

на страница
Страница:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x