За родители и учители

Специалните медали на Феликс

Разгледай файла Запази файла

Приказки за животни ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за животни ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

10 съвета как да мотивираме и насърчим децата в първите им стъпки като самостоятелни читатели

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 2 клас

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 3 и 4 клас

Разгледай файла Запази файла

Да четем заедно

Поредицата „Да четем заедно” – четири книги за изграждане на читателска култура

 

Прочети цялата новина

Защо книгите от библиотека „Славейче” са подходящи за децата, които се учат да четат?

На този въпрос отговоря Александра Георгиева – начална учителка от бургаското училище „П. Яворов”, която миналата година даде на своите първокласници най-забавната домашна работа за лятото – да се научат да правят таратор, да събират мидички, да си направят кутия за съкровища, да посадят растение… да четат.

Прочети цялата новина

Скандинавско, много скандинавско приключение

„Чрез художествената литература децата могат да получат ключовете към света на изкуството, литературата, музиката и изобщо към естетиката като цяло.” Бьорн Суртлан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дали заради особената деликатност на северното слънце, което дава нов живот на полутоновете, или заради нещо друго, но скандинавският стил в литературата е безпогрешно разпознаваем. И не само в литературата за възрастни, но и в тази за деца. Още от Астрид Линдгрен и Туве Янсон, та до Улф Старк и Свен Нордквист деликатното отношение към детайла, спотаената между редовете усмивка, леко приплъзващата се ирония и взривната фантазия раждат удоволствие, равно на парченце „Линд”, топящо се в устата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочети цялата новина

Библиотека "Славейче"

Библиотека „Славейче” на издателство „Фют” е поредица от 16 книги, създадени специално за деца, които сега се учат да четат.

Увлекателните истории, разнообразието от теми и подходящото оформление на текста ще помогнат на децата лесно да преодолеят притеснението от четенето, постепенно да престанат да сричат и да започнат да четат гладко и с разбиране. А това е едно от най-важните умения, защото четящите деца днес, са успешни възрастни утре.

 

 

Прочети цялата новина

Студът. Колко е опасен за децата?

Какво представлява студовата алергия?

Студовата алергия  не е алергия в истинския смисъл на думата, тъй като студът сам по себе си не може да бъде алерген. Студът действа като неспецифичен стимул, предизвикващ активирането на особен вид клетки – мастоцитите, с последващо освобождаване от тях на различни медиатори на възпалението, включително хистамин. Като резултат се появява кожен обрив.

Прочети цялата новина

Помощ! Тийнейджър на хоризонта! (5 съвета как да предотвратите тийнейджърските кризи)

С тийнейджърската възраст настъпват много промени – в поведението на детето, във взаимоотношенията му с вас и с приятелите му, във външния му вид, в начина му на обличане… Тези промени могат да се превърнат в повод за притеснения. Но е важно да подходите с разбиране и да разговаряте с детето си. Опитайте се да разберете как се чувства то и защо постъпва по този начин. В тийнейджърската възраст детето се чувства голямо и иска към него да се отнасят като към голям човек. Това не означава, че няма нужда от вас, а че просто търси самостоятелност и изгражда собствената си идентичност. 

Прочети цялата новина

5 качества, които трябва да възпитате у децата си до 5-годишната им възраст

Възпитайте малчуганите да бъдат честни, справедливи, решителни, загрижени и любящи! Тези качества са много важни и ще бъдат от помощ във всички бъдещи взаимоотношения на малчуганите. Бъдете добър пример за подражание - децата винаги се опитват да подражават на своите родители! Открийте златната среда във възпитанието, не изпадайте в крайности и изразявайте обичта си! Показвайте своята обич и привързаност към детето си, както и към другите си любими хора!! Едно от най-хубавите неща е да научим децата си да изразяват свободно своите емоции – към нас самите и към другите важни хора в живота им.

Прочети цялата новина

Катя Хенкел, автор на поредицата „Магически времена”, специално за българските си читатели: „Прави с живота си каквото ти се иска – той си е само твой!”

 Какви книги най-много обичахте да четете Вие самата като дете?

 

Една книга, която много ме впечатли, беше „Малката вещица“ на Отфрид Пройслер. Има я преведена и на български. За онези, които не са я чели: малката вещица е още съвсем млада, само на сто двайсет и седем години, и живее заедно с най-добрия си приятел – един говорещ гарван – в порутена къщурка дълбоко в гората. Всеки ден тя с часове се упражнява да прави магии и все по нещо се обърква. След това идват едни стари, лоши вещици – като особено дразнеща е вещицата на времето. Но главната героиня успява да направи така, че накрая на света да не остане нито една зла вещица. Може би заради тази книга толкова ме очарова идеята за доза вълшебство в ежедневието, както при Луна, Сузе и Марли от „Магически времена“. Те трите са обикновени тийнейджърки, които ходят на училище, правят контролни по математика, спортуват, влюбват се – докато изведнъж магията най-ненадейно не влиза в живота им благодарение на три пръстена.

Прочети цялата новина

14 съвета за възпитанието на малчуганите в предучилищна възраст

Изпадали ли сте в следната ситуация - в детската градина или навън детето ви е послушно и изпълнително, а вкъщи става съвсем различно? Не сте единствените родители, които са преживявали подобно нещо. Децата знаят, че любовта на родителите им е безусловна, и затова често си позволяват да изпробват границите на родителското търпение. Предлагаме ви няколко съвети и идеи от специалисти, които ежедневно работят с деца, как да се справите с този проблем и заедно с това да мотивирате малките палавници да усвоят нови умения и нови знания за околния свят.

Прочети цялата новина

17 идеи как да стимулирате въображението на вашето дете

1.      Въведете детето във вълшебния свят на книгите. Четенето дава на детето нови знания и информация, които могат да събудят интереси в различни сфери, да разширят кръгозора и интелекта му и да стимулират творческото му мислене. Нищо не развива детското въображение така, както книгите. Чрез тях децата могат да посетят различни места и вълшебни светове, да се превъплътят в приказни герои, да преживеят разнообразни ситуации. Това е първата и най-сигурна стъпка към развитие на творческото мислене. 

Прочети цялата новина

Новини 1 до 10 от 30 общо

на страница
Страница:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x