Помощ! Тийнейджър на хоризонта! (5 съвета как да предотвратите тийнейджърските кризи)

С тийнейджърската възраст настъпват много промени – в поведението на детето, във взаимоотношенията му с вас и с приятелите му, във външния му вид, в начина му на обличане… Тези промени могат да се превърнат в повод за притеснения. Но е важно да подходите с разбиране и да разговаряте с детето си. Опитайте се да разберете как се чувства то и защо постъпва по този начин. В тийнейджърската възраст детето се чувства голямо и иска към него да се отнасят като към голям човек. Това не означава, че няма нужда от вас, а че просто търси самостоятелност и изгражда собствената си идентичност.

 

Според специалистите навлизането в пубертета при момичетата започва между 9-ата и 15-ата година, а при момчетата – между 11-ата и 16-ата година. Първата фаза на пубертета е преходна и обикновено настъпва към пети клас при голяма част от момичетата и поне половината момчета. Този период се характеризира с физиологични промени, или появата на т.нар. вторични полови белези. Общуването с връстниците става водещо и понякога общуването с възрастните се усложнява.

 

Вашето отношение, особено в началото на този период, е много важно. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с тийнейджърските кризи и да общувате по-лесно с детето си. И помнете - най-важното е да му давате възможност да взема самостоятелни решения и да уважавате мнението му.

 

1. Първа стъпка: самостоятелно ходене до училище

 

Повечето деца започват да ходят сами на училище в пети клас. Помогнете на детето да се почувства спокойно и уверено, че може да се справи само. Няколко пъти преминете заедно маршрута до училище и обратно. Изберете най-безопасния път. Ако детето използва градски транспорт, обяснете му как да разпознава спирките и превозните средства, как да разбере дали е в правилната посока на движение. Направете ключ за вкъщи на детето, ако досега не е имало такъв. Може да го поднесете като подаръче, тийнейджърът със сигурност ще оцени този жест. Поговорете за това, към кого може да се обърне, ако изпадне в трудна ситуация, докато вас ви няма – съседи, роднини, полиция. Оставете на видно място у дома списък с всички важни телефонни номера. Хубаво същият списък да е и постоянно у детето. Хубаво е винаги, когато детето е навън, да има работещ телефон подръка.

 

2. Време е тийнейджърът да се справя сам с по-голяма част от къщната работа

 

Сега е най-удобният момент да покажете на детето, че му давате възможност да взема самостоятелни решения. Трябва да му покажете, че животът на възрастните е свързан с поемане на отговорност за последствията от взетите решения. Време е детето да се справя само с по-голяма част от къщната работа – да почиства стаята си, да пере и суши дрехите си, на по-късен етап – да пазарува само. Ако стаята му е разхвърляна, не мърморете. След няколко дни детето вече няма да има чисти дрехи, защото не е поставило мръсните в коша за пране. Тогава констатирайте факта, че ако стаята беше оправена, а мръсните дрехи - в коша, положението нямаше да е такова. Имайте търпение и в един момент тийнейджърът ще започне да се справя с тези неща сам, както всички възрастни.

 

3. Дайте му възможност да изгради собствен стил и да пазарува самостоятелно

 

В даден момент, детето ще започне да си изгражда собствен стил на обличане. Трябва да уважите това, дори и да не ви допада. Подкрепяйте детето, за да спечелите и запазите доверието му. По този начин ще можете да го съветвате в бъдеще. Може в началото да ходите заедно по магазините и това да е семеен ритуал. Когато сте сигурни, че детето ще се справи само, може да определите бюджет за известен период, с който тийнейджърът да си купува дрехи и други неща, които са му нужни. Това ще е голяма стъпка към желаната от него независимост, с която ще му покажете, че уважавате мнението му. 

 

4. Помогнете на тийнейджъра да преодолява страховете си

 

Една от особеностите на пубертета е, че децата изпитват различни страхове. Дори да не ви се вярва, един от най-големите страхове на тийнейджърите е, че няма да оправдаят очакванията на родителите или учителите си. В този период те искат както да са самостоятелни, така и да получават одобрение от възрастните. Това е причина за по-острото им поведение понякога. В тези моменти вашата реакция е решаваща. Ако искате детето да споделя с вас, не се присмивайте на тревогите му, дори да ви изглеждат незначителни. Опитайте се да се отнесете сериозно към притесненията му и му помогнете, ако това е възможно, а ако не – просто го подкрепете и го изслушайте с внимание и търпение.

 

Друг кошмарен страх по време на пубертета е да не се превърне в обект на подигравки. Подкрепяйте самочувствието на детето и разговаряйте за отношенията му в училище. Обяснете му, че хората са различни и подигравката невинаги означава отхвърляне. Понякога това може да е и знак за внимание. Освен от подигравки, децата се боят и от изолация. Те се чувстват наранени, ако не са част от група и не принадлежат към нещо, което им дава чувство за идентичност. Изграждането на собствена идентичност е важна част от промените през пубертета. Ако установите, че детето ви има такъв проблем – дайте му възможност да се чувства като част от друга група – семейна или на децата от блока например. Може да го запишете на спорт, например. Това ще му помогне както да расте здраво, така и да се чувства част от спортен отбор.

 

5. Проведете разговор за интимните отношения

 

Нито един родител не приема спокойно мисълта, че децата им ще започнат да водят полов живот. Децата също отхвърлят мисълта, че родителите им все още правят секс. Но това не бива да ни плаши. Редно е ние като родители да разкажем на децата си за любовта, нежността, интимните отношения между хората и това, че сексът е проява на любов. Темата е трудна и деликатна. Но може да провокирате разговор, след като заедно сте гледали някакъв филм, или да използвате друга подходяща ситуация. Новините също са пълни с информация за сексуални престъпления. Обсъдете тези неща с тийнейджъра и никога не обвинявайте жертвата. Разсъждавайте на глас какви са последствията и възможните решения при сходни проблеми. Изслушвайте детето, за да разберете как се чувства то и какви са притесненията му. Средата, в която растат и се развиват днешните деца, понякога ги подтиква да бъдат неразумни и лекомислени. Възможно е сексуалните опити да са въпрос на престиж в средата на детето. Обяснете му каква е разликата между платоничното и физическото и какви рискове крият необмислените сексуални контакти – нежелана бременност, полово предавани болести, репродуктивни проблеми. Кажете на тийнейджъра, че е много важно да започне да прави секс, когато се чувства готов за това, и разкажете за различните видове контрацепция.

 

Най-важното е да не превръщате темата за секса в табу! Децата ви трябва да са наясно с последствията и рисковете, които поемат, и да могат да разчитат на вашето разбиране и помощ в случай на проблем. 

 

 Ето и още няколко полезни съвета от Асоциация Родители:

 

- Говорете с детето всеки път, но най-вече, когато то има нужда от тези разговори.

 

- Не подценявайте тревогите му.

 

- Уважавайте мнението му, но поставете ясни правила и следете за тяхното спазване.

 

- Не се отнасяйте с пренебрежение към опитите му да се държи като голямо. Това е нещо като игра на подражание, чрез която детето се учи.

 

- Внимавайте, когато критикувате. Стремете се да критикувате поведение, определено действие или реакция, но не и личността на детето.

 

- Хвалете! Не приемайте, че одобрението ви се подразбира. Всеки път, когато детето направи нещо, което заслужава похвала, му го кажете.

 

- Формулирайте ясно какви резултати очаквате от детето, но го оставете само да извърви пътя до тях.

 

- Припомняйте си от време на време, че не е лесно да си нито голям, нито малък, ту знаещ, ту незнаещ, и проявявайте повече търпение.

 

 

Още по темата може да прочетете в Наръчника за родители на петокласници на Асоциация РОДИТЕЛИ.

 

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x