6 съвета как да четем ефективно на децата

Ако искате децата ви да заобичат четенето, запознайте ги с книгите колкото се може по-рано. Важно е, докато им четете, да създадете атмосфера на уют и топлина. Така ще вдъхнете на децата любов към книгите и ще ги подготвите за самостоятелно четене. Но как да го направите? Предлагаме ви няколко съвета, съобразени с възрастта на малчуганите.

 

 

1. Основни насоки:

- Настанете се удобно, така че и вие, и децата да се чувствате добре и всички да могат да виждат илюстрациите.

- Оставете няколко минути на децата да се подготвят да чуят историята. Колкото по-малки са децата, толкова по-трудно се концентрират.

- Четете истории, които на вас самите ви допадат. Децата ще усетят, ако не харесвате книгата.

- Четете изразително и променяйте гласа си, за да предадете характеристиките на различните герои.

- Съобразявайте бързината на четене с историята. Когато четете някоя напрегната част от текста например, забавете темпото, за да засилите очакването и напрежението.

- Не забравяйте, че четете с децата, а не на децата. Включете ги в четенето - насочете вниманието им към отделни думи или изрази, обърнете внимание на картинките. Така постепенно ще започнете да ги подготвяте за самостоятелно четене.

 

2. Преди четенето:

- Представете автора чрез нещо, което децата вече познават – друга негова книга, любим герой или интересен факт.

- Разгледайте заедно корицата на книгата и попитайте децата за какво според тях ще се разказва в историята.

- Прочетете заглавието и го обсъдете с малките си слушатели. Попитайте ги според тях каква е темата, какво мислят за нея. С по-големите деца дори може да обсъдите жанра.

 

3. По време на четенето:

- Спирайте от вре навреме, за да задавате въпроси и да правите уточнения, като добавяте още информация. Проверете дали децата разбират думите, които не чуват много често.

- Питайте ги какво мислят, че ще се случи, как ще се развие историята, кои герои харесват, защо според тях определен герой е постъпил така и т.н.

- Децата също ще имат въпроси – изслушайте ги внимателно и се опитайте да им отговорите. Никога не ги игнорирайте детски въпрос.

- Обсъдете картинките в книгата.

- От време на време спирайте и питайте децата какво се е случило досега, за да им дадете възможност да разкажат историята със свои думи. Така ще разберете дали имат нужда от още пояснения.

 

4. След четенето:

- Дайте на децата време да осмислят прочетеното. Попитайте ги коя част им е харесала най-много и защо.

- Поговорете защо историята се е развила точно по този начин - попитайте ги как биха реагирали, ако попаднат в подобна ситуация.

- Помогнете на децата да свържат историята с реалния живот: дали някога са преживявали нещо подобно на случилото се на героите или дали са се чувствали така.

 

5. Как да четем на нашето бебе?

- Четете бавно, със спокоен и напевен глас.

- Изберете римувани текстове или книги с по една дума на страница.

- Избирайте книги с големи, ярки, реалистични и прости илюстрации на обичайни предмети, животни, играчки, хора...

- Дайте на детето да си поиграе с книгата. Най-подходящи са книгите с ламинирани, картонени страници без остри ръбове, книгите от плат, книгите за баняу книгите дрънкалки.

- Превърнете четенето в  ежедневен ритуал: четете по няколко минути, поне веднъж на ден, когато бебето е спокойно и нахранено. Бебетата се впечатлява силно от действията на хората, които се грижат за тях. Ако четете всеки ден на вашето бебе, то ще види, че четенето и книгите са важна част от живота на семейството.

 

 

6. Как да четем на децата между 1.5 – 3 годинки:

- Изберете книгите заедно с вашето дете и посещавайте редовно книжарници или библиотеки.

- Подходящи са истории, в които героите повтарят едно и също действие, т.нар. „приказки на верижка” от типа на „Дядо вади ряпа” или „Дядовата ръкавичка”,  истории, в които се повтарят едни и същи думи или реплики.

- Отделете време да разгледате и обсъдите картинките заедно с детето. Това е първата му стъпка към самостоятелното четене.


И не забравяйте, че книгите и четенето са една чудесна възможност да прекарате приятни и топли мигове с вашите деца, да разговаряте и споделяте. А детските книжки ще се превърнат е мил спомен от детските годинки!

 

Източник: http://www.raisesmartkid.com/all-ages/1-articles/52-reading-to-children-how-tos-and-tips

 

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x