Защо книгите от библиотека „Славейче” са подходящи за децата, които се учат да четат?

Тази есен учениците на Александра са вече третокласници, а Александра продължава да ги насърчава да вървят по нелекия, но пълен с приключения път на знанията.

 

Ето какво споделя тя:

За повечето деца е предизвикателство да се научат да четат. Ние, възрастните, сме забравили, че никак не е лесно да започнеш да свързваш буквите в думи, а думите в изречения, от които се ражда смисъл. Но стъпка по стъпка, буква след буква, изречение след изречение идва моментът, в който децата вече са в състояние самостоятелно да прочетат кратък текст. След като са преодолели първото препятствие по пътя към книгите - усвоили са техниката на четене и могат да прочетат написаното, малките читатели трябва да направят следващата важна крачка – да заобичат книгите.

Ето защо първите книги за самостоятелно четене трябва да са поднесен по подходящ за неопитния читател начин:

• съдържанието да се харесва на съвременните деца, да отговаря на техните интереси и потребности, да има цялостен сюжет – с начало, развитие и логичен завършек;

• историята да не са излишно кратка, защото липсва предизвикателство, но и да не е обезкуражаващо дълга;

• изреченията да са кратки и ясни;

• шрифтът да улеснява четенето;

• езикът да е достъпен, но не излишно опростен;

• непознатите думи да не са твърде много, а когато използването им се налага да се изясняват в контекста на историята, или да се обясняват в бележка или речник;

• да има достатъчно на брой и подходящи илюстрации, върху които детето да може да се опре и да изгради образа на прочетеното в съзнанието си.

Всяка от 16-те книги от библиотека „Славейче” отговаря на тези изисквания. Историите са подходящи и за преразказване и за изграждане на текст – важни умения, които се усвояват и развиват през целия начален училищен курс. Забавните задачи след всяка история помагат на децата да подобрят както уменията си за четене, така и за разбиране на прочетеното. И не по-малко важно – въвличайки децата в игрова ситуация, им помагат да заобичат книгите и четенето.

 

Още идеи за учене и забавление

Работните листове със забавни задачи и въпроси за дискусия, които съм подготвила, допълват и разширяват задачите в книгите и ще помогнат, както на родителите, така и на учителите, да разберат дали детето умее да се ориентира в текста и да коментира неговото съдържание.

Въпросите и задачите условно могат да се разделят на три типа:

1. За подобряване на езиковите знания - правят връзка между преподадената в училище граматика и прочетената история. Така децата виждат как правилата се прилагат в реален текст. Забавните задачи и въпроси проверяват и дали са усвоени знанията по българския език, преподадени в училище (основно в първи клас):

•  какво е текст; къде започва; как завършва; от какво се състои;

•  от какво са съставени изреченията и какви могат да бъдат;

•  какво е дума; от какво е изградена; каква е ролята й в изречението;

•  какво са буквите и звуковете; какви могат да бъдат те;

правописните правила, които децата трябва да знаят;

2. За усвояване на умението да се разбира прочетеното. Те са пряко свързани със съдържанието и помагат на децата да се ориентират в смисъла на текста:

• кои са главните герои;

• как започва историята, как се развива тя и какъв е нейният край;

• какви са характеристиките на героите и каква е мотивацията на техните действия.

3. Ако децата харесват темата на прочетените приказки, въпросите ще ви дадат допълнителни идеи за разговори и коментари върху прочетената история.

 

Работните листове към всяка от книжките са подходящи както за работа у дома, така и в училище.

Можете да ги свалите от страницата на всяка от книжките на сайта ни.

Ето и линк към поредицата и работните листове за всяка от книгите:

https://www.fiut.bg/katalog/biblioteka-slavejche.html?___SID=03hvium91g6293no7ds9er3rbqU

 

Александра Георгиева е родена в София, но живее и работи в Бургас. Начален учител е. Много обича да чете и иска да покаже на учениците си, че книгите са нещо прекрасно и важно, че в тях има знания, но също, че са забавни и почти вълшебни, защото всяка книга ни пренася в нов свят.

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x