Интерактивни книги: историите се превръщат в приключения!

Създаването на една книга е дълъг процес от много сериозна работа, за да може тя да изпълни своята цел и да помогне за развитието и израстването на детето. Книгите разкриват нови светове пред малчуганите и им предоставят безброй възможности да се учат и да се забавляват. Интерактивните книги превръщат историите в приключения, благодарение на героите, които могат да се движат; музикалните бутончета; капачетата, под които откриват други истории… Следвайки игрите в книгата, те изпълняват задачи и мисии под формата на игра и неусетно научават много нови неща.

 

Детето може да разнася писма с Теди и да приготви пикник с Фреди! През това време ще тренира следните умения: концентрация, наблюдателност, ориентация в пространството, логическо мислене, броене, различаване на цветове, отношения част-цяло и откриване на прилики и разлики.

 

Едни от нашите интерактивни книги са „Теди в града“ и „Фреди във фермата“. Те имат за цел да помогнат на децата да развият основни умения във възрастовата група: 3-5 г. Всяка от книжките има кратък сюжет, с главен герой кученцето Фреди или мечето Теди. Кученцето Фреди, например, трябва да помогне на майка си да събере всички продукти, които са необходими в кухнята. На всяка от страниците децата получават различни задачи, за да помогнат на Фреди да намери продуктите. На първата страница Фреди трябва да стигне до кравичките, за да вземе мляко, след това да отиде до кокошчиците, за да вземе яйца и при пчеличките – за мед. Всяка от тези задачки, освен, че е забавна, тренира концентрацията, наблюдателността и логическото мислене. Детето трябва да разгледа илюстрацията и да се ориентира по признаците, зададени в условието на задачата, за да я изпълни  В една от тях то трябва да вземе мед. Задачката е формулирана по следния начин:

 

-Мед… Откъде да взема мед? От пчелите разбира се!

Помогнете на Фреди да намери пчелина. Колко кошера виждате на илюстрацията?

 

След това Фреди трябва да намери къде са кошерите с пчелите. Други задачите упражняват броенето или различаването на цветовете. Например, Фреди трябва да стигне до ябълковата градина, където има 5 ябълкови дървета с червени ябълки. Детето трябва да разгледа цялата илюстрация, за да и да открие градината с точно 5 ябълкови дървета с червени ябълки, но на илюстрацията има и също градина с 2 ябълкови дървета и градина с 3 дървета с жълти ябълки. Затова детето трябва да се концентрира и да изпълни точно указанието.

 

Книгите подпомагат детето да се учи да се ориентира в пространството: ляво-дясно, горе-долу, пред-зад, под-над, а това е едно от важните умения, които трябва да усвои в предучилищна възраст и е от полза след това в училище. Другото, което книгите тренират, е финната моторика на ръката. Ролята на Фреди и Теди се изпълнява от подвижен диск, който се плъзга в специално направени пътечки. Детето трябва да движи диска по тези пътечки, за да стигне до определената цел. Стимулира се и откриването на прилики и разлики – детето трябва да сравнява, за да изпълни задачата – къде има 3 ябълкови дървета и къде има 5. Тренира се и отношенията част-цяло: по зададена част или белег детето трябва да открие цялото.

 

Детето ще опознае света, в който живее!

 

Освен всички тези умения, книгите дават и информация относно света, в който живеем. С „Фреди във фермата“ детето ще научи много неща за животните, които живеят във фермата, как се получават хранителните продукти: млякото, маслото, меда и др., ще види как изглежда един пчелен кошер, зелева градина и т.н. А с „Теди в града: децата ще помагат на Теди да разнесе писмата из града и така ще се запознаят с градската среда.

 

Измислете своя игра!

 

На базата на задачите в книгите и въпросите към тях, родителите могат да формулират собствена игра. Илюстрациите са много богати и позволяват допълнителни въпроси. Във фермата освен домашните животни са изобразени и зайчета, таралежчета, къртица… Те не са включени в историите и възрастният може да измисли друг сюжет. Това е един чудесен начин да прекарате време в заедно, да разговаряте и същевременно да учите и играете!

 

Видео с книгата може да видите тук. Допълнителна информация как да развиете математическите умения на децата в различните възрастови групи може да прочетете в статията „Как да превърнем математиката в приятно занимание“.

 

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x