За родители и учители

Приказки за животни ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за животни ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

10 съвета как да мотивираме и насърчим децата в първите им стъпки като самостоятелни читатели

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 2 клас

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 3 и 4 клас

Разгледай файла Запази файла

17 идеи как да стимулирате въображението на вашето дете

1.      Въведете детето във вълшебния свят на книгите. Четенето дава на детето нови знания и информация, които могат да събудят интереси в различни сфери, да разширят кръгозора и интелекта му и да стимулират творческото му мислене. Нищо не развива детското въображение така, както книгите. Чрез тях децата могат да посетят различни места и вълшебни светове, да се превъплътят в приказни герои, да преживеят разнообразни ситуации. Това е първата и най-сигурна стъпка към развитие на творческото мислене. 

Прочети цялата новина

Яна Алексиева: „Превърнете първия учебен ден в празник!”

Съвсем скоро започва новата учебна година. И докато усилено се подготвяме за нея, купуваме учебници, избираме тетрадки, моливи, химикали и изпълняваме списъка с необходими вещи, е добре да се замислим как се чувства малкият ученик. Децата могат да изпитват различни притеснения и страхове от предстоящото започване на училище. Затова е много важно да подготвим не само ученическата раница, но и самото дете – емоционално и психически за новата учебна година. За всичко това разговаряхме с Яна Алексиева – магистър по детско-юношеска психология, член на Дружеството на психолозите в България, член на Дружеството по позитивна психотерапия и изпълнителен директор на Асоциация Родители.

Прочети цялата новина

Мариела Станулова разказва за „Академия за родители”: „Най-любимата ни част е, когато виждаме усмивките по лицата на родителите и децата”


Докато се р
азхождахме  с количката с бебето, за пореден път попаднах на паркирана върху тротоара кола, която пречеше на всички пешеходци. Тогава се замислих: този шофьор има майка, която със сигурност би се засрамила, ако знае за постъпката му и би помислила, че не го е възпитала добре. Зададох си въпроса: „Ами ако един ден и моят малък сладък бебок стане такъв човек, от когото да ме е срам?” Реално погледнато, ние учим 12 години в гимназия и евентуално 4+ в университет. Изисква се да минеш изпит дори, за да караш кола. Но за да отгледаш и възпиташ добре едно дете, няма обучение или изпит – всеки родител се справя сам, често търсейки информация и помощ от най-близките източници като роднини и интернет, които невинаги са достатъчни или достоверни.

 

Прочети цялата новина

Забавно лято с „Фют” (10 предложения за книги за най-малките)

Четенето може да бъде също толкова забавно, както и останалите летни занимания! Опитването на нови неща е от най-голяма полза за развитието на децата в ранна възраст. Всичко зависи от правилния подбор на книги, а ние ще ви помогнем с тази задача. Ученето може да бъде забавно като детска игра! Вижте нашите предложения за малчуганите, които все още не могат да четат сами.

Прочети цялата новина

7 идеи как да възпитаме уверени деца

Децата се нуждаят от подкрепа и насърчаване, независимо дали се учат да пълзят, да хвърлят топка или да рисуват кръгче. Но детето може да свикне да чува  постоянно „Браво!” и тогава ще му е трудно да разбере, кога наистина е постигнало нещо, което заслужава похвала, и кога - не. Затова няма нужда да хвалите детето, ако е направило нещо, което така или иначе е трябвало да свърши. Когато си измие зъбите или пък изхвърли боклука, е достатъчно само да благодарите.

Прочети цялата новина

9 предложения за забавни и образователни занимания през лятото

Децата обожават лятото и една от причините е лятната ваканция. Но това не означава, че процесът на обучение трябва да спре. Лятната ваканция не е само време за почивка и игри, но и за учене на нови неща. Много е важно детето да упражнява знанията, които е придобило в училище. Проучвания сочат, че децата губят около 25% от наученото в училище през лятото. Децата могат да учат чрез забавления и игра, а лятото е точно за това! Ето няколко предложения. 

Прочети цялата новина

Как да стимулираме говорното развитие на децата?

Процесът на проговарянето започва още след 3-месечна възраст. Първите опити са израз на болка, глад, дискомфорт, нужда от внимание или пък щастие. Развитието на езика у детето преминава през два основни етапа – пасивен  и активен. Пасивен е, когато детето може да разбере какво му казвате, но все още няма развита експресивна реч. Активен е етапът, когато детето умее и да разбира, и да говори - импресивната и експресивната реч са напълно развити. Кога детето ще произнесе първата си дума, е строго индивидуално. Важно е всеки родител да знае как протича говорното развитие на детето и как би могъл да стимулира появата на реч. За всичко това разговаряхме с Мариана Мичева -  логопед и специален педагог.

 

Прочети цялата новина

Първи стъпки в света на финансите: 4 възможности за финансова свобода на децата

Едно от най-трудните неща е да научим децата да боравят с парите и по-късно да ги разпределят, спестяват или управляват. Всички си спомняме детските игри, когато парите „растяха по дърветата“, а при нужда късахме нови листа. Забавно, нали? Опитвайки се да предпазят своите деца от проблемите на възрастните, често родителите не говорят с тях за финанси. Но в един момент това става наложително. Може да помогнете на децата да се ориентират в света на финансите още преди да започнете да им давате собствени пари. Малчуганите се сблъскват с парите доста преди да тръгнат на училище. На няколко години те вече събират попадналите им монети за малки лакомства. И това е времето, когато може да ги въведете в света на финансите.

Прочети цялата новина

7 съвета как да мотивираме децата да учат

Домът и семейството имат огромно влияние върху учебния процес и постиженията на децата. Семейната среда е от голямо значение при формиране на навици у децата в ранните години. Тогава ученето става чрез различни игри, в които малчуганите развиват уменията и талантите си, опознават себе си и света. Когато тръгне на училище, детето постепенно привиква към начина на обучение в класната стая. Понякога малчуганите нямат желание да учат по всички предмети. Как да ги мотивираме да учат и как да им помогнем да се справят по-добре с училищните задължения?

Прочети цялата новина

10 съвета как да напишем добро ревю на книга

За вскички малки и любопитни читатели, изготвихме 10 съвета как да напишем добро ревю на книга: 1. Запиши заглавието на книгата. Какво ще кажеш за корицата?

Прочети цялата новина

Новини 11 до 20 от 37 общо

на страница

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x