За родители и учители

Специалните медали на Феликс

Разгледай файла Запази файла

Приказки за животни ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за животни ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

10 съвета как да мотивираме и насърчим децата в първите им стъпки като самостоятелни читатели

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 2 клас

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 3 и 4 клас

Разгледай файла Запази файла

10 съвета как да напишем добро ревю на книга

За вскички малки и любопитни читатели, изготвихме 10 съвета как да напишем добро ревю на книга: 1. Запиши заглавието на книгата. Какво ще кажеш за корицата?

Прочети цялата новина

6 съвета как да четем ефективно на децата

Ако искате децата ви да заобичат четенето, запознайте ги с книгите колкото се може по-рано. Важно е, докато им четете, да създадете атмосфера на уют и топлина. Така ще вдъхнете на децата любов към книгите и ще ги подготвите за самостоятелно четене. Но как да го направите? Предлагаме ви няколко съвета, съобразени с възрастта на малчуганите.

Прочети цялата новина

Мини практикум за ежедневието на родителя

Д-р Цветанка Маринова е гост-автор в рубриката ни „За родители” тази седмица. Тя оформя най-важните си съвети към родителите в "Мини практикум за ежедневието на родителя": старайте се вашите обяснения да са достъпни и разбираеми; всеки ден четете с детето и обсъждайте прочетеното; поощрявайте детето да задава въпроси...


 

Прочети цялата новина

За сугестопедията, изучаването на чужд език и усвояването на нови знания с лекота

Най-важното за обучението е да бъде ефективно. Една от алтернативите на традиционното обучение е сугестопедичното обучение. Сугестопедията съчетава педагогика и психология. Тя e оригинална система за ефикасно усвояване на знания по позитивен и спонтанен начин, без стрес, без напрежение или умора, чрез умствена релаксация и ненапрегната концентрация, с помощта на изкуството. В основата на сугестопедията лежат 7 основополагащи принципа...

 

 

Прочети цялата новина

Интерактивни книги: историите се превръщат в приключения!

Създаването на една книга е дълъг процес от много сериозна работа, за да може тя да изпълни своята цел и да помогне за развитието и израстването на детето. Книгите разкриват нови светове пред малчуганите и им предоставят безброй възможности да се учат и да се забавляват. Интерактивните книги превръщат историите в приключения, благодарение на героите, които могат да се движат; музикалните бутончета; капачетата, под които откриват други истории… Следвайки игрите в книгата, те изпълняват задачи и мисии под формата на игра и неусетно научават много нови неща.

Едни от нашите интерактивни книги са „Теди в града“ и „Фреди във фермата“. Те имат за цел да помогнат на децата да развият основни умения във възрастовата група: 3-5 г. Всяка от книжките има кратък сюжет, с главен герой кученцето Фреди или мечето Теди. Детето може да разнася писма с Теди и да приготви пикник с Фреди! През това време ще тренира следните умения: концентрация, наблюдателност, ориентация в пространството, логическо мислене, броене, различаване на цветове, отношения част-цяло и откриване на прилики и разлики.

Прочети цялата новина

Как да превърнем математиката в приятно занимание?

За мнозина математиката е страшна. Резултати от проучване в американски университети сочат дори, че за някои хора решаването на математически задачи създава усещане за изпитване на физическа болка. Но всъщност математиката не е нищо друго от сбор от умения, които изискват последователно овладяване. За повечето родители е предизвикателство да представят на децата си математиката по забавен начин, така че малчуганите да я заобичат. Ако родителите често повтарят на децата си, че математиката е трудна, споделяйки своя личен опит, децата им също ще започнат да се отнасят към математиката по този начин и за тях тя ще се превърне в ужасно чудовище, с което ще трябва да се борят през цялото си обучение.

 

У мнозина съществува грешното впечатление, че математиката е необходима единствено, за да се решават задачи. Но всъщност, тя е базова компетентност, която ни помага да оцелеем в съвременния свят. Ние използваме математиката в много дейности от ежедневието си, без дори да го осъзнаваме – управление на лични финанси, ръководене на проекти, ориентация, дори и при готвене и пазаруване. Повечето професии, дори тези, които не са свързани пряко с математиката, изискват аналитични умения, които се развиват благодарение на математиката.

Прочети цялата новина

Внимание: детето ми е онлайн! част II

Фейсбук, Туитър и Инстаграм могат да бъдат от голяма помощ на деца и тийнейджъри, които искат да общуват помежду си и да знаят какво се случва в живота на техните приятели. Но както за повечето неща, които хората използват масово, и тук идва дилемата – полезни ли са или не? Оксфордския университет провежда проучване относно въздействието на социалните мрежи върху развитието на децата. Отрицателно въздействие на социалните мрежи: Един от най-вредните навици, които придобиваме, използвайки социалните мрежи, е непрестанното проверяване на профилите ни в тях. Това стимулира онези части от мозъка, които отговарят за пристрастяването. Сюзън Грийнфийлд, един от главните невролози на Оксфордския университет, предупреждава за негативното влияние на прекалено използване на социалните мрежи. 

 

Прочети цялата новина

Здравословен обяд в училище – възможно е!

Тази седмица в рубриката „За родители“ гост-автор е Ани Шакарян-Маринова, която предлага идеи за това как децата могат да се хранят здравословно, когато са на училище. Тя дава различни съвети как да използваме кутията за обяд в своя блог „Вкуснотека“:

 

Голямата ми дъщеря е първокласничка. Настъпи нов етап от развитието й. Вълнувайки се за това с какво ще се храни тя, когато тръгне на училище, попаднах на Lunchbox. Открих, че има вариант детето ми да продължи да се храни здравословно и пълноценно дори и в училище, носейки си кутия с домашно приготвена, балансирана храна.

 

Прочети цялата новина

„Мамо, обуй ми чорапките!”, или как да постъпим, ако детето чака всичко наготово

 Д-р Цветанка Маринова е гост-автор в рубриката ни „За родители” тази седмица. Една от темите, които тя разработва през годините е как да помогнем на децата да бъдат самостоятелни и отговорни. Ето и нейните съвети:

За да бъдат децата ви по-самостоятелни и отговорни

„Дървото се превива, дорде е младо” - тази българска поговорка напомня за необходимостта от родителски “уроци” по отговорност още от най-ранна възраст. Ако отлагате това всеки път, когато децата са проявили небрежност, разпиляност или егоизъм, рискувате да отгледате егоцентрични и неорганизирани личности. Предаганите идеи биха могли да бъдат полезни, съобразени с индивидуалността на детето и възрастта му.

Прочети цялата новина

Как да изградим здравословни хранителни навици у децата?

http://www.shredfat.com/do-your-kids-eat-right/Ти си това, което ядеш!” Следвайки тази максима, разговаряхме за здравословното хранене на децата с Магдалена Пашова – нутриционист, чиято цел е да помогне на хората да разберат влиянието на храните и храненето върху здравето им и да изградят свой собствен начин на хранене. „Самата наука е нова и динамична. Повечето хора у нас смятат, че здравословно хранене означава консумиране единствено на растителни продукти, но това не е така.

В България липсва уважението към храната. Начинът на хранене на българите прилича на американския - суха храна, хамбургери, сандвичи, сладкиши, безалкохолни напитки, хапване набързо…“

Прочети цялата новина

Новини 11 до 20 от 22 общо

на страница

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x