За родители и учители

Специалните медали на Феликс

Разгледай файла Запази файла

Приказки за животни ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за животни ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

10 съвета как да мотивираме и насърчим децата в първите им стъпки като самостоятелни читатели

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 2 клас

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 3 и 4 клас

Разгледай файла Запази файла

Яна Алексиева: „Превърнете първия учебен ден в празник!”

Съвсем скоро започва новата учебна година. И докато усилено се подготвяме за нея, купуваме учебници, избираме тетрадки, моливи, химикали и изпълняваме списъка с необходими вещи, е добре да се замислим как се чувства малкият ученик. Децата могат да изпитват различни притеснения и страхове от предстоящото започване на училище. Затова е много важно да подготвим не само ученическата раница, но и самото дете – емоционално и психически за новата учебна година. За всичко това разговаряхме с Яна Алексиева – магистър по детско-юношеска психология, член на Дружеството на психолозите в България, член на Дружеството по позитивна психотерапия и изпълнителен директор на Асоциация Родители.

Прочети цялата новина

Мариела Станулова разказва за „Академия за родители”: „Най-любимата ни част е, когато виждаме усмивките по лицата на родителите и децата”


Докато се р
азхождахме  с количката с бебето, за пореден път попаднах на паркирана върху тротоара кола, която пречеше на всички пешеходци. Тогава се замислих: този шофьор има майка, която със сигурност би се засрамила, ако знае за постъпката му и би помислила, че не го е възпитала добре. Зададох си въпроса: „Ами ако един ден и моят малък сладък бебок стане такъв човек, от когото да ме е срам?” Реално погледнато, ние учим 12 години в гимназия и евентуално 4+ в университет. Изисква се да минеш изпит дори, за да караш кола. Но за да отгледаш и възпиташ добре едно дете, няма обучение или изпит – всеки родител се справя сам, често търсейки информация и помощ от най-близките източници като роднини и интернет, които невинаги са достатъчни или достоверни.

 

Прочети цялата новина

Забавно лято с „Фют” (10 предложения за книги за най-малките)

Четенето може да бъде също толкова забавно, както и останалите летни занимания! Опитването на нови неща е от най-голяма полза за развитието на децата в ранна възраст. Всичко зависи от правилния подбор на книги, а ние ще ви помогнем с тази задача. Ученето може да бъде забавно като детска игра! Вижте нашите предложения за малчуганите, които все още не могат да четат сами.

Прочети цялата новина

Как да стимулираме говорното развитие на децата?

Процесът на проговарянето започва още след 3-месечна възраст. Първите опити са израз на болка, глад, дискомфорт, нужда от внимание или пък щастие. Развитието на езика у детето преминава през два основни етапа – пасивен  и активен. Пасивен е, когато детето може да разбере какво му казвате, но все още няма развита експресивна реч. Активен е етапът, когато детето умее и да разбира, и да говори - импресивната и експресивната реч са напълно развити. Кога детето ще произнесе първата си дума, е строго индивидуално. Важно е всеки родител да знае как протича говорното развитие на детето и как би могъл да стимулира появата на реч. За всичко това разговаряхме с Мариана Мичева -  логопед и специален педагог.

 

Прочети цялата новина

Първи стъпки в света на финансите: 4 възможности за финансова свобода на децата

Едно от най-трудните неща е да научим децата да боравят с парите и по-късно да ги разпределят, спестяват или управляват. Всички си спомняме детските игри, когато парите „растяха по дърветата“, а при нужда късахме нови листа. Забавно, нали? Опитвайки се да предпазят своите деца от проблемите на възрастните, често родителите не говорят с тях за финанси. Но в един момент това става наложително. Може да помогнете на децата да се ориентират в света на финансите още преди да започнете да им давате собствени пари. Малчуганите се сблъскват с парите доста преди да тръгнат на училище. На няколко години те вече събират попадналите им монети за малки лакомства. И това е времето, когато може да ги въведете в света на финансите.

Прочети цялата новина

10 съвета как да напишем добро ревю на книга

За вскички малки и любопитни читатели, изготвихме 10 съвета как да напишем добро ревю на книга: 1. Запиши заглавието на книгата. Какво ще кажеш за корицата?

Прочети цялата новина

6 съвета как да четем ефективно на децата

Ако искате децата ви да заобичат четенето, запознайте ги с книгите колкото се може по-рано. Важно е, докато им четете, да създадете атмосфера на уют и топлина. Така ще вдъхнете на децата любов към книгите и ще ги подготвите за самостоятелно четене. Но как да го направите? Предлагаме ви няколко съвета, съобразени с възрастта на малчуганите.

Прочети цялата новина

Защо изкуството е важно за децата?

Изкуството може да подпомогне развитието на важни умения у децата. Но много често го пренебрегваме. „Изкуството е нещо като черешката на тортата. Когато си подредим всички останали неща, тогава може да помислим и за изкуство”, пише професорът по психология в Калифорнийския университет Майкъл Газанига в книгата си „Същността на човечеството”.  За всеки родител е трудно да реши на какви допълнителни занимания да запише детето си – чужд език, математика, спорт, танци, музика… Възникват множество въпроси – в коя школа, какъв чужд език, балет или модерни танци, какъв музикален инструмент, как ще се справя с организацията на времето, а с финансите?!...

Прочети цялата новина

Мини практикум за ежедневието на родителя

Д-р Цветанка Маринова е гост-автор в рубриката ни „За родители” тази седмица. Тя оформя най-важните си съвети към родителите в "Мини практикум за ежедневието на родителя": старайте се вашите обяснения да са достъпни и разбираеми; всеки ден четете с детето и обсъждайте прочетеното; поощрявайте детето да задава въпроси...


 

Прочети цялата новина

За сугестопедията, изучаването на чужд език и усвояването на нови знания с лекота

Най-важното за обучението е да бъде ефективно. Една от алтернативите на традиционното обучение е сугестопедичното обучение. Сугестопедията съчетава педагогика и психология. Тя e оригинална система за ефикасно усвояване на знания по позитивен и спонтанен начин, без стрес, без напрежение или умора, чрез умствена релаксация и ненапрегната концентрация, с помощта на изкуството. В основата на сугестопедията лежат 7 основополагащи принципа...

 

 

Прочети цялата новина

Новини 11 до 20 от 30 общо

на страница

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x