17 идеи как да стимулирате въображението на вашето дете

1. Въведете детето във вълшебния свят на книгите.

 Четенето дава на детето нови знания и информация, които могат да събудят интереси в различни сфери, да разширят кръгозора и интелекта му и да стимулират творческото му мислене. Нищо не развива детското въображение така, както книгите. Чрез тях децата могат да посетят различни места и вълшебни светове, да се превъплътят в приказни герои, да преживеят разнообразни ситуации. Това е първата и най-сигурна стъпка към развитие на творческото мислене.

 

2. Обградете детето с творби на изкуството.

Създайте възможност на детето да се докосне до различни произведения на изкуството. Литература, музика, фотография, изобразително изкуство, кино… Всичко това ще стимулира творческото му мислене.

 

3. Опитвайте нови неща.

Децата имат нужда да опитват нови неща, които ги вдъхновяват, развиват творческото им мислене и разширяват техния кръгозор. Посещавайте нови места, опитвайте различни дейности, игри и храни – така малчуганите по-добре ще опознаят света около себе си. Но най-важното е детето само да иска да участва. Не го насилвайте да влиза в музеи, които не харесва, или да опитва храна, която мрази. Покажете му, че ученето и опознаването на света е много забавно!

 

4. Насърчавайте интересите на детето.

Покажете на детето, че се интересувате от неговите хобита, и говорете с него от позицията на приятел, а не на възрастен. Важно е да знаете какви са интересите на малчугана и стига да не му вредят, подкрепяйте и подпомагайте новите му занимания. Именно интересите на детето развиват неговото въображение. Понякога и най-обикновените неща могат да се превърнат в страст за цял живот. Например интересът към супергерои може да доведе до желание да се занимава с анимация, роботика или творческо писане, когато порасне.

 

5. Осигурете на детето материали, където може да твори.

Водни бои, цветни моливи, хартия, картон, платове, конци, музикални инструменти, книги, конструктори, празни кашони, които се каните да изхвърлите… Тези материали не са скъпи, а могат да осигурят на детето часове творчески занимания и игри.

 

6. Предоставете на детето място, на което да твори.

Децата имат нужда от специално „свое” място, където да творят и да се занимават на спокойствие. Не забравяйте, че това понякога може да е съпроводено от хаос. Обособете специален кът, където детето да развива своите интереси, а вие да не се притеснявате, че домът ви ще заприлича на разхвърляна работилничка.

 

7. Помнете, че скуката може да е и полезна.

Не се опитвайте да организирате времето на детето така, че да няма възможност да скучае. Всъщност скуката може да е и полезна, защото провокира детето да помечтае, да използва въображението си и да помисли за нови начини да се забавлява. Според някои учени скуката е важен стимул в процеса на създаване на „вътрешни стимули”, които развиват въображението и активността.

 

8. Покажете на детето си нови и различни начини на мислене.

Задавайте въпроси, които провокират детето да види дадена ситуация и от друга гледна точка. Питайте например: „Какво би се случило, ако…”; „Кой е най-добрият начин да…” и т.н. Отнасяйте се с уважение към отговорите на детето.

 

9. Не съдете и не критикувайте творбите на детето.

Не очаквайте детето да твори, за да угажда на вас или на други хора. По-важно е то да е удовлетворено и да се чувства свободно да изразява себе си. Ако попита за вашето мнение, кажете кое ви харесва или кое може да се подобри, но не критикувайте.

 

10. Бъдете модел за подражание.

Покажете на детето, че вие самите също обичате да творите и че се забавлявате, докато го правите. Покажете му ваши творби и че цените свободата на мислене, приключенията и поемането на рискове.

 

11. Представете на детето и други модели за подражание.

Дори да не можете да го запознаете лично с хора, които се занимават с творчество, разкажете му за различни хора на изкуството – какво и как са успели да постигнат.

 

12. Творете заедно.

Може заедно да майсторите дървени фигурки или да построите град с конструктор, да пишете история, да направите албум от изрезки и снимки или каквото друго се сетите. Със сигурност и за малките, и за големите тези занимания ще са забавни и приятни. А да не говорим, че те дават прекрасна възможност да напътствате детето, но внимавайте да не налагате своите идеи. Бъдете отворени и споделящи, за да опознаете по-добре света на вашето дете.

 

13. Насърчавайте детето да участва в състезания, курсове или кръжоци, свързани с интересите му.

Говорете с него, че е по-важно да участва и да се забавлява, отколкото да победи. Обяснете му, че в едно състезание или конкурс спечелилите винаги са по-малко от участниците, но това, че не е спечелило награда, не е провал, а причина да работи по-усърдно, за да се справи по-добре следващия път. Да не говорим, че курсовете и кръжоците дават възможност на детето ви да се запознае с други деца със същите интереси, да обменя идеи и да се развива.

 

14. Обяснете, че загубата не е провал, а част от обучението.

Страхът от загуба е една от най-сериозните спирачки пред осъществяването на идеи. Обяснете на детето, че загубата е част от дълъг път, който води до успех. Подкрепяйте го, за да не губи увереност в собствените си сили и да продължава напред. Научете го, че всяка грешка е полезен урок, който можем да научим.

 

15. Говорете за чувства и емоции.

Не се притеснявайте да говорите и да споделяте чувствата и емоциите на детето. Именно те са двигателят на всяко творческо занимание. Помогнете на детето да се научи да различава и разбира както собствените си емоции, така и тези на околните.

 

16. Дайте възможност на детето да се справя само.

Често децата не могат да развият своите дарби, защото в старанието си да спечелят чуждото одобрение повтарят познати и вече одобрени модели. Ето защо е важно да дадете възможност на детето да се научи да следва своите идеи и да мисли творчески. Спокойно можете да се отнесете по-гъвкаво към определени правила и да позволите на детето да се опита само да открие нови начини за справяне в познати ситуации.

 

17. Поставете граници.

Въпреки че творчеството е свързано със свобода на въображението, в реалността то винаги се сблъсква с някакви ограничения. Например филмите имат определено време и бюджет. Помогнете на детето да се научи да работи с ограничени ресурси. Не го затрупвайте с различни материали и възможности. Ограничете възможностите му за избор и ще се изненадате колко въображение и страст е в състояние да вложи, за да се справи в конкретната ситуация.

 

Стимулирайте въображението и творческото мислене на малките палавници с книги. Ето и нашите специални предложения:

 

Поредица „Първи срещи с изкуството”

Въвежда децата в света на изобразителното изкуство, учи ги да разбират творбите на художници от различни епохи и ги запознава с основни течения в изобразителното изкуство. Заедно с това дава възможност на децата да създадат собствени проекти, вдъхновени от творбите и стила на представените художници. Проектите са придружени от подробни указания.

 

Първа книга за малки художници” и „Голяма книга за рисуването” ще въведат малчуганите в света на рисуването и ще им покажат стъпка по стъпка как се рисуват животни, сгради, хора, анимационни герои… Ще ги запознаят и с различни техники за рисуване.

 

Поредица „Художествени идеи и проекти” - „365 художествени проекта”; „365 художествени проекта от хартия и картон”; „365 идеи за рисуване”; „Празнични украси”; „Идеи за весел и неповторим празник

 

Всяка от книгите представя лесноизпълними и забавни идеи за ефектни и красиви художествени предмети – украси, маски, картички, рамки, картини, опаковки за подаръци и какво ли още не.

 

 

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x