За родители и учители

Приказки за животни ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за животни ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

10 съвета как да мотивираме и насърчим децата в първите им стъпки като самостоятелни читатели

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 2 клас

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 3 и 4 клас

Разгледай файла Запази файла

„Мамо, обуй ми чорапките!”, или как да постъпим, ако детето чака всичко наготово

 Д-р Цветанка Маринова е гост-автор в рубриката ни „За родители” тази седмица. Една от темите, които тя разработва през годините е как да помогнем на децата да бъдат самостоятелни и отговорни. Ето и нейните съвети:

За да бъдат децата ви по-самостоятелни и отговорни

„Дървото се превива, дорде е младо” - тази българска поговорка напомня за необходимостта от родителски “уроци” по отговорност още от най-ранна възраст. Ако отлагате това всеки път, когато децата са проявили небрежност, разпиляност или егоизъм, рискувате да отгледате егоцентрични и неорганизирани личности. Предаганите идеи биха могли да бъдат полезни, съобразени с индивидуалността на детето и възрастта му.

Прочети цялата новина

Как да изградим здравословни хранителни навици у децата?

http://www.shredfat.com/do-your-kids-eat-right/Ти си това, което ядеш!” Следвайки тази максима, разговаряхме за здравословното хранене на децата с Магдалена Пашова – нутриционист, чиято цел е да помогне на хората да разберат влиянието на храните и храненето върху здравето им и да изградят свой собствен начин на хранене. „Самата наука е нова и динамична. Повечето хора у нас смятат, че здравословно хранене означава консумиране единствено на растителни продукти, но това не е така.

В България липсва уважението към храната. Начинът на хранене на българите прилича на американския - суха храна, хамбургери, сандвичи, сладкиши, безалкохолни напитки, хапване набързо…“

Прочети цялата новина

Внимание: детето ми е онлайн! част I


 Няма родител, който не се е сблъскал с въпроса как и кога да допусне интернет в живота на детето си. От една страна глобалната мрежа предоставя много възможности, които подпомагат децата в тяхното израстване – игри, филми, музика, полезна информация и т.н. Но заедно с това интернет може да бъде опасно място особено ако детето не е подготвено за срещата с разнообразното съдържание в мрежата. Къде е границата между ползата и вредата? И доколко ние, възрастните, сме подготвени и сме в състояние да помогнем на децата си да се справят?

Прочети цялата новина

Как да възпитаме у децата любов към спорта?

dete

 Възпитаването на любов към спорта е дълъг и постоянен процес, който трябва да започне от ранна детска възраст, при това с най-простите и любими за малчуганите занимания като игрите в парка, карането на колело, ролери и т.н.

 Спортът има голяма роля в развитието на детето. Той е важен за израстването и  за изграждането на различни качества – физически, емоционални, психологически и социални. Практикуването на спорт от ранна детска възраст несъмнено има положителен ефект върху здравето на децата - подобрява цялостното им функционално състояние, укрепва опорно-двигателния апарат, подобрява гъвкавостта, силата и бързината, координацията и пространствената ориентация. Но освен това допринася и за емоционалното и психологическото развитие. Много често обаче децата нямат желание да спортуват. За това, как да възпитаме у тях любов към спорта, си поговорихме със Снежана Иванова, която е тренирала лека атлетика,  от 20 години работи като спортен журналист и е редактор в детско-юношески спортен сайт.Според мен все повече родители търсят начини децата им да спортуват, но за жалост, това се случва само в по-ранна възраст."

Прочети цялата новина

Как да подготвим децата за училище?

деца

 

„Не е задължително обучението да е досадно - играта също е форма на обучение. Но е необходимо постоянство и затова ролята на родителите е много важна.”

 

Лятото е почти към своя край, отпуските свършват и септември чука на вратата. Наближава времето, когато малките палавници отново ще се запътят към детските градини и училищата. Как да ги подготвим за това и как да сме максимално полезни, разказва Емилия Найденова – възпитател, педагог и родител. С нея разговаряхме за това, как да разпределим времето на децата между играта и ученето и как да превърнем обучението в приятно занимание.

Прочети цялата новина

10 съвета как да мотивираме и насърчим децата в първите им стъпки като самостоятелни читатели

 

 

Заведете детето в книжарницата, в сектора за детско-юношеска  литература. Оставете го да разгледа и само да избере няколко книги. Не се учудвайте, ако е избрало книжка с повече картинки. Когато започват да четат сами, децата се плашат от дългите текстове и дебелите книги. Освен че забавляват децата, илюстрациите имат и важна функция – те тренират детската визуална памет. С времето и практиката, детето само ще премине от книги с цветни или графични илюстрации към по-обемни четива. 

Прочети цялата новина

За децата, четенето и ваканциите

 дете, заснето на събитие на издателство "Фют"

„Вълшебната пръчица е в нас – ние създаваме отношението на децата си към училището и ваканциите”

 

 

Да поддържаш баланс, е трудно във всяко едно отношение. Родителите, освен че трябва да поддържат баланс в своя живот, трябва да създадат и поддържат баланс в ежедневието на своите деца. През летните дни всеки естествено се стреми към повече забавления. Тук възниква въпросът как да балансираме времето за учене и времето за игри на малчуганите през лятото?

 

 

На помощ на родителите на малките читатели на издателство „Фют” идва детският психолог Яна Алексиева. С нея си поговорихме по темата за забавлението и ученето през лятото.

Прочети цялата новина

Новини 31 до 37 от 37 общо

на страница
Страница:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x