За родители и учители

Приказки за животни ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за животни ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ИГРИ

Разгледай файла Запази файла

Приказки за великани ОТГОВОРИ

Разгледай файла Запази файла

10 съвета как да мотивираме и насърчим децата в първите им стъпки като самостоятелни читатели

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 2 клас

Разгледай файла Запази файла

Идеи за учители за занимания с децата от 3 и 4 клас

Разгледай файла Запази файла

6 съвета как да четем ефективно на децата

Ако искате децата ви да заобичат четенето, запознайте ги с книгите колкото се може по-рано. Важно е, докато им четете, да създадете атмосфера на уют и топлина. Така ще вдъхнете на децата любов към книгите и ще ги подготвите за самостоятелно четене. Но как да го направите? Предлагаме ви няколко съвета, съобразени с възрастта на малчуганите.

Прочети цялата новина

Защо изкуството е важно за децата?

Изкуството може да подпомогне развитието на важни умения у децата. Но много често го пренебрегваме. „Изкуството е нещо като черешката на тортата. Когато си подредим всички останали неща, тогава може да помислим и за изкуство”, пише професорът по психология в Калифорнийския университет Майкъл Газанига в книгата си „Същността на човечеството”.  За всеки родител е трудно да реши на какви допълнителни занимания да запише детето си – чужд език, математика, спорт, танци, музика… Възникват множество въпроси – в коя школа, какъв чужд език, балет или модерни танци, какъв музикален инструмент, как ще се справя с организацията на времето, а с финансите?!...

Прочети цялата новина

Мини практикум за ежедневието на родителя

Д-р Цветанка Маринова е гост-автор в рубриката ни „За родители” тази седмица. Тя оформя най-важните си съвети към родителите в "Мини практикум за ежедневието на родителя": старайте се вашите обяснения да са достъпни и разбираеми; всеки ден четете с детето и обсъждайте прочетеното; поощрявайте детето да задава въпроси...


 

Прочети цялата новина

За сугестопедията, изучаването на чужд език и усвояването на нови знания с лекота

Най-важното за обучението е да бъде ефективно. Една от алтернативите на традиционното обучение е сугестопедичното обучение. Сугестопедията съчетава педагогика и психология. Тя e оригинална система за ефикасно усвояване на знания по позитивен и спонтанен начин, без стрес, без напрежение или умора, чрез умствена релаксация и ненапрегната концентрация, с помощта на изкуството. В основата на сугестопедията лежат 7 основополагащи принципа...

 

 

Прочети цялата новина

Настолните игри – полезни и забавни


Това, от което вашето дете най-много има нужда, е да бъде с вас, да му отделите пълното си внимание поне за няколко часа, да го слушате и играете с него. Настолните игри са едно от идеалните решение в този случай – те предлагат забавление и обучение в едно. Отдъхнете от забързаното ежедневие, забравете злободневните проблеми и извадете любимата си настолна игра, защото:  Настолните игри учат децата как да разбират концепцията на правилата и упражняват следването на зададен модел по тези правила. Освен това, те спомагат за научаването на буквите и четенето, визуалното възприемане и разпознаването на цветовете...

Прочети цялата новина

Книгата: най-добрият приятел на логопеда

Тази седмица разговаряме с Мариана Мичева - бакалавър и магистър по логопедия за това как книгите помагат на децата да развиват своите говорни умения. „Книгите са изключително важна част от развитието на децата, както и на възрастните. Докато четем обогатяваме речниковия си запас, подобряваме изказа си и съпреживяваме въображаема комуникационна ситуация с героите в книгата. Малките деца, които все още не могат да четат, обичат да слушат приказки и разкази. Представят си ситуациите в приказките, запомнят определени фрази и изречения, които след това употребяват в свои собствени изказвания. По този начин обогатяват пасивния си речник и развиват активния си, научават нови думи и понятия.“ Мариана разказва какви са ползите, когато четенем на децата. „Когато четем на децата си, ние им отделяме време и внимание. Това е изключително ценна предпоставка за създаване на спокойствие и комфорт у детето. Изгражда се връзка между родител и дете, отношения на доверие и емоционална среда, в която дтето се чувства защитено, доволно и щастливо...

Прочети цялата новина

Интерактивни книги: историите се превръщат в приключения!

Създаването на една книга е дълъг процес от много сериозна работа, за да може тя да изпълни своята цел и да помогне за развитието и израстването на детето. Книгите разкриват нови светове пред малчуганите и им предоставят безброй възможности да се учат и да се забавляват. Интерактивните книги превръщат историите в приключения, благодарение на героите, които могат да се движат; музикалните бутончета; капачетата, под които откриват други истории… Следвайки игрите в книгата, те изпълняват задачи и мисии под формата на игра и неусетно научават много нови неща.

Едни от нашите интерактивни книги са „Теди в града“ и „Фреди във фермата“. Те имат за цел да помогнат на децата да развият основни умения във възрастовата група: 3-5 г. Всяка от книжките има кратък сюжет, с главен герой кученцето Фреди или мечето Теди. Детето може да разнася писма с Теди и да приготви пикник с Фреди! През това време ще тренира следните умения: концентрация, наблюдателност, ориентация в пространството, логическо мислене, броене, различаване на цветове, отношения част-цяло и откриване на прилики и разлики.

Прочети цялата новина

Как да превърнем математиката в приятно занимание?

За мнозина математиката е страшна. Резултати от проучване в американски университети сочат дори, че за някои хора решаването на математически задачи създава усещане за изпитване на физическа болка. Но всъщност математиката не е нищо друго от сбор от умения, които изискват последователно овладяване. За повечето родители е предизвикателство да представят на децата си математиката по забавен начин, така че малчуганите да я заобичат. Ако родителите често повтарят на децата си, че математиката е трудна, споделяйки своя личен опит, децата им също ще започнат да се отнасят към математиката по този начин и за тях тя ще се превърне в ужасно чудовище, с което ще трябва да се борят през цялото си обучение.

 

У мнозина съществува грешното впечатление, че математиката е необходима единствено, за да се решават задачи. Но всъщност, тя е базова компетентност, която ни помага да оцелеем в съвременния свят. Ние използваме математиката в много дейности от ежедневието си, без дори да го осъзнаваме – управление на лични финанси, ръководене на проекти, ориентация, дори и при готвене и пазаруване. Повечето професии, дори тези, които не са свързани пряко с математиката, изискват аналитични умения, които се развиват благодарение на математиката.

Прочети цялата новина

Внимание: детето ми е онлайн! част II

Фейсбук, Туитър и Инстаграм могат да бъдат от голяма помощ на деца и тийнейджъри, които искат да общуват помежду си и да знаят какво се случва в живота на техните приятели. Но както за повечето неща, които хората използват масово, и тук идва дилемата – полезни ли са или не? Оксфордския университет провежда проучване относно въздействието на социалните мрежи върху развитието на децата. Отрицателно въздействие на социалните мрежи: Един от най-вредните навици, които придобиваме, използвайки социалните мрежи, е непрестанното проверяване на профилите ни в тях. Това стимулира онези части от мозъка, които отговарят за пристрастяването. Сюзън Грийнфийлд, един от главните невролози на Оксфордския университет, предупреждава за негативното влияние на прекалено използване на социалните мрежи. 

 

Прочети цялата новина

Здравословен обяд в училище – възможно е!

Тази седмица в рубриката „За родители“ гост-автор е Ани Шакарян-Маринова, която предлага идеи за това как децата могат да се хранят здравословно, когато са на училище. Тя дава различни съвети как да използваме кутията за обяд в своя блог „Вкуснотека“:

 

Голямата ми дъщеря е първокласничка. Настъпи нов етап от развитието й. Вълнувайки се за това с какво ще се храни тя, когато тръгне на училище, попаднах на Lunchbox. Открих, че има вариант детето ми да продължи да се храни здравословно и пълноценно дори и в училище, носейки си кутия с домашно приготвена, балансирана храна.

 

Прочети цялата новина

Новини 21 до 30 от 37 общо

на страница

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x