Защо не продаваме книги с отстъпка?

Защо го правим?

Книгите не са стока като всички останали. Въпреки че стигат до читателите си с посредничеството на пазара, тяхната ценност е отвъд етикетчето с цената. Затова е важно връзката между книгите и читателите да не се определя само и единствено от пазарно-ценовите механизми.

Когато не продаваме книгите си масово с отстъпка, а на фиксирана цена, ние всъщност защитаваме интересите на своите читатели и отстояваме правото им и утре да имат свободен и лесен достъп до разнообразни книги на разумни и приемливи цени.

 

Какво е фиксирана цена на книгата?

Това означава за определен период от време (поне година-две) след публикуването й книгата да се предлага на цената, която виждате на корицата, и тази цена да е задължителна за всички, които продават книгата – за книжарниците и магазините, както и за самите издатели при преки продажби.  

В 15 европейски държави съществуват закони или споразумения, които регламентират това. Някъде, например в Германия, такъв закон действа повече от 120 години.

Още няколко държави от ЕС подготвят закони за фиксирани цени на книгите, а извън ЕС подобни закони или споразумения съществуват в Япония, Аржентина, Мексико… Подготвя се въвеждане в Канада…

Обществеността и правителствата в тези страни разбират, че фиксираните цени на книгите защитават интересите на читателите да имат свободен достъп до книги в цялата страна, независимо дали живеят в голям или малък град или в село, да разполагат с възможността да избират от разнообразни заглавия и да купуват на разумни цени.

 

Как фиксираните цени пазят интересите на читателите?

1. Като задържат разумни и приемливи цени на книгите

Колкото и парадоксално да изглежда на пръв поглед, предлагането на книги с масова отстъпка води до повишаване на цените им. Например във Великобритания (където няма регламент за фиксирани цени на книгите) повишаването на цените на книгите е средно с 12%  по-голямо от индекса на поскъпване на живота. За същия период във Франция (където има регламент за фиксирани цени на книгите) цените на книгите са се покачили само наполовина от ръста на индекса на поскъпване на живота. Бързото повишаване на цените на книгите през последните години е факт и у нас и сериозно влияние върху него имат и масовите продажби с отстъпки.

Като продаваме книгите си без отстъпки, ние се опитваме да запазим разумните и достъпни цени на книгите не само днес, но и в бъдеще.

 

2. Като гарантират съществуването на книжарниците

Големите вериги могат да си позволят да продават определени стоки с големи отстъпки, включително и на загуба, която се компенсира от огромната им номенклатура. Те не правят разлика между книги и други стоки, защото целта им не е да продават книги. По-малките книжарници или книжарниците в по-малките населени места не могат да удържат на тази ценова конкуренция и затварят или се принуждават да намаляват мястото за книги за сметка на други стоки. По данни на Канадската издателска асоциация всяка година в провинция Квебек излизат 30 000 нови заглавия. 500 от тях се продават в 112 големи магазинни вериги. Останалите 29 500 заглавия могат да бъдат намерени само в книжарниците, които са едва 300 на брой и продължават да намаляват.

За съжаление, нямаме официални данни за България, но всекидневната ни работа показва, че този процес вече тече с пълна сила и у нас. Книжарниците постепенно започват да се изместват от по-големи и мощни вериги. Само преди година под натиска на пазара беше затворена единствената книжарница за детски книги във Варна например.

Продаването на книги на фиксирани цени няма да спре конкуренцията, а и не е нужно, но поставя всички пазарни играчи, продаващи книги, при равни условия, що се отнася до цените. Така конкуренцията ще се измести от цените на книгите към качеството на обслужването и разнообразието от предлагани заглавия, а това ще помогне на книжарниците да оцелеят.

Ако няма кой да продава книгите ни, ние няма да можем да продължим да ги издаваме.

Като продаваме книгите си без отстъпка, ние се опитваме, макар и с малко, да помогнем на книжарниците да оцелеят, за да има откъде да купуват книги и днешните, и бъдещите читатели.

 

3. Като пази разнообразието на издаваните книги

Издателствата също зависят от пазара. Това означава, че изборът на заглавия и издателската ни политика също се влияе от него. Ако няма механизъм, който да регулира това влияние, скоро по рафтовете ще има само еднотипни бързооборотни книги, често с компромисно качество. Фиксираните цени на книгите дават възможност на издателствата да запазят сравнителна свобода и да предлагат на читателите си повече и по-разнообразни заглавия. На свой ред разнообразието на книжния пазар е важно условие за поддържане на здравословна конкуренция между издателствата и високо ниво на качеството на книгите – конкуренцията се измества от полето на цените в полето на качеството на предлаганите книги и вниманието към нуждите на читателите.

 

Като продаваме книгите си без отстъпка, ние се опитваме да помогнем да се осигури разнообразие и качество на книгите както днес, така и в бъдеще.

 

Смятаме, че въвеждането на закон за фиксирани цени на книгите у нас би било в интерес на всички ни - читатели, книги и издателства. Още по-важно е, че той би гарантирал бъдещето на книгите, така че да ги има и да са достъпни не само днес, но и за нашите деца и внуци. Затова, макар закон да няма, ние се опитваме да спазваме принципите му, доколкото е възможно в настоящите пазарни условия.

 

Щом продаваме книгите си на фиксирани цени, защо участваме в панаири, изложения, алеи…?

Защото това ни дава възможност да се срещнем с вас очи в очи, да разговаряме и да разберем какво мислите за нашите книги – какво ви харесва и какво не, какви са очакванията ви, какво още бихме могли да ви предложим, за да отговорим на потребностите ви. Позволява и на вас да видите цялостно продукцията ни, събрана на едно място, защото няма книжарница, която е в състояние да представи и да предложи на клиентите си всички книги на едно издателство. Дава ви възможност и да разгледате на живо заглавия, които сте виждали в интернет или за които сте чували, и да прецените дали наистина са това, което търсите. Живият контакт между издатели и читатели е от ключово значение за нашата работа, защото искаме да продължим да ви предлагаме качествени и добри книги.

 

По-подробна информация за фиксираните цени на книгите може да намерите тук.

https://www.internationalpublishers.org/images/reports/2014/fixed-book-price-report-2014.pdf

 

https://www.internationalpublishers.org/policy-issues/fixed-book-price/knowledge-bank-fixed-book-price/150-fixed-book-price-explained

 

https://www.sne.fr/app/uploads/2017/11/Intervention-Catherine-Blache_prix-unique-du-livre_mars-2015.pdf

 

http://publishingtrendsetter.com/industryinsight/worth-fixed-book-price-foreign-book-markets/

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x