Чудовища в замъка. Камен чете „Кърпена глава” от Гай Бас

Защо харесах „Кърпена глава” в книжарницата? Защото ми изглеждаше и като за деца, и като за възрастни, книга на ужасите... а аз обичам такива неща. В нея има много хубави картинки, леко страховити, но и смешни.

Кърпена глава е съществото на един луд професор Еразмус, който живее в замъка „Гротеск” и е забравил за него. Кърпена глава е бил първото творение на професора и му е бил най-добър приятел. Изглежда смешно, прилича на човек, но и на маймунка, и е направен от всякакви части. Той помага на другите чудовища, които професорът създава, защото професорът използва непредвидими съставки и когато съживи съществата, те хукват да излизат от замъка и да убиват хора. Но Кърпена глава им помага. После изведнъж в замъка идва Пътуващ карнавал от свръхестествени чудеса. Шефът на карнавала се казва Уродовод. Тяхната работа е да пътуват по света и да изкарват акъла на всички. Уродовод е гаден, още отсега ви казвам. Той иска да отведе Кърпена глава, за да му се смеят хората и да казват колко е отвратителен. Не мога да разбера как на хората това им е забавно и са готови да дават пари за такова нещо.

Но това не става, защото Кърпена глава не е сам, а си намира приятели, които му помагат да разкара Уродовод. Едната от тях е Арабела и тя е абсолютно смахнато момиче. Дори се е опитала да се запише в армията! Тя може да уплаши всички, повече от чудовищата дори. Аз познавам някои такива момичета, да ви кажа, наистина има такива.

Много харесах Кърпена глава, защото едновременно се страхува, но е и смел, когато трябва да защити приятелите си, чудовищата от другите, по-страховитите създания, които са всъщност хората. Така разбираш, че някой може да изглежда страшен и грозен на вид, но отвътре да е добър и забавен.

Това всъщност не е книга за чудовища, както си мислех в началото. А за приятелството. И че всеки може да си намери приятели, дори да е различен. Дори да е чудовище, което живее в страховит замък, и частите на главата му да не са си на място.

А във втората част „Кърпена глава. Окото на пирата” Кърпена глава и Арабела ги очакват много приключения в морето, но за това друг път, защото сега аз отивам на море!

 

Камен, 11 год. 

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x