20 март - Международен ден на приказката

На 20 март, точно на прага на пролетта, в цял свят се отбелязва Денят на приказката. Историята на празника датира от 90-те години на миналия век. За пръв път е отбелязан в Швеция като ден на разказвачите на приказки, но постепенно се разпространява и става по-известен като Международен ден на приказката. Днес по целия свят се организират многобройни събития, свързани с приказките и техните разказвачи. На 20 март гласовете на разказвачите от цял свят се обединяват, за да споделят - всеки на своя език, магията на приказната история. Всяка година се определя тема на празника. За 2017 г. тя е „Преобразяване”.

Сещате ли се за някоя приказка с преобразяване? Прелистете книгите с приказки у дома, гушнете детето и заедно се насладете на вълшебството и мъдростта, която са пренесли през вековете.

Международният ден на разказвачите и приказките е веднъж в годината, но удоволствието от споделената с детето приказка може да е всеки ден. Още повече, че приказките помагат на детето:

- да разбира собствените си емоции и емоциите на другите;

- да развива въображението и творческото си мислене;

- по-лесно да се справя с предизвикателствата и да не се предава пред трудностите;

- да мисли критически и да се отнася критически към заобикалящия го свят;

- самото то да се научи да разказва истории;

- да общува по-лесно;

- да опознае себе си;

- да заобича книгите и четенето…

Списъкът може да се продължи, но всеки от нас може да открие още много, много ползи, докато чете на собственото си дете.

И за да ви помогнем да превърнете този ден в истински празник, вижте специалното ни предложение тук: https://www.fiut.bg/katalog/promocii.html

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x