Студът. Колко е опасен за децата?

Какво представлява студовата алергия?

 

Студовата алергия  не е алергия в истинския смисъл на думата, тъй като студът сам по себе си не може да бъде алерген. Студът действа като неспецифичен стимул, предизвикващ активирането на особен вид клетки – мастоцитите, с последващо освобождаване от тях на различни медиатори на възпалението, включително хистамин. Като резултат се появява кожен обрив.

 

 

В коя възраст децата са най-податливи към студова алергия?

 

Няма възрастово ограничение. При по-малките деца студовата алергия обикновено е първична, без ясна причина. При по-големите и при възрастните може да бъде първична или вторична, дължаща се на подлежащо инфекциозно или кръвно заболяване като варицела, инфекциозна мононуклеоза, вирусен хепатит, криоглобулинемия.

 

Какви са симптомите?

 

По участъците на кожата, изложени на студово въздействие се появяват зачервени и подути петна, които са чувствителни, парят, а понякога могат да бъдат леко болезнени. Важно е да се отбележи, че реакция към студа може да се наблюдава и  от страна на други органи, не само на кожата. Най-често това са очите и дихателната система, като симптоми на тяхното засягане могат да бъдат сълзене, зачервяване и подуване на клепачите, спазми в гърлото, кашлица.

 

Как се поставя диагнозата?

 

Не съществуват специфични изследвания за поставяне на диагнозата. Причинно-следствената връзка обикновено е ясна. Обривът се появява непосредствено след излагане на студ или къпане с ледена вода.

 

Как може да помогнем на дете със студова алергия?

 

Най-важна е профилактиката. Зимно време трябва да се избягват дългите разходки и студените душове. При нужда обикновено се назначават антихистаминови препарати в дози, по-високи от обичайните. Това налага  заболяването да бъде проследявано от опитни лекари дерматолози.

 

 Източник:http://zdravodete.bg/

 

Разгледайте нашите "зимни" и "снежни" романи тук:

https://www.fiut.bg/snezhnoto-meche.html

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x