Автори на издателство „Фют” са сред номинираните за мемориалната награда „Астрид Линдгрен” 2017

Astrid Lindgren Memorial Award е най-голямото отличие за детско-юношеска литература в света. Писатели, илюстратори, автори на устно творчество и активисти за повишаване на грамотността са сред допустимите кандидатури. Целта на наградата е да повишава интереса към детско-юношеската литература, а в основите ѝ е залегнала конвенцията на ООН за правата на детето.

 

 

За престижната награда ще се борят 226 кандидати от 60 страни. Пълният списък с номинациите можете да видите тук. Сред тях са и двама автори на издателство „Фют”: добре познатият и обичан Майкъл Морпурго и авторката на поредицата „Наоколо се случват чудеса” - Сали Гарднър. Номиниран е и един от най-любимите илюстратори на част от книгите на Майкъл Морпурго - Майкъл Форман, който стои зад книгите „Каспар”, „Царството на Кенсуке” и други. Тази година се гордеем и с номинациите на двама българи автори: писателката Юлия Спиридонова, която също е работила с издателство „Фют”, и художникът Любен Зидаров.

 

 

Лауреатът/лауреатите ще бъдат обявени на 4 април 2017 г. в Националната библиотека в Стокхолм. Събитието ще се излъчва директно по време на Панаира на детската книга в Болоня. 

 

 

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x