Яна Алексиева: „Превърнете първия учебен ден в празник!”

Съвсем скоро започва новата учебна година. И докато усилено се подготвяме за нея, купуваме учебници, избираме тетрадки, моливи, химикали и изпълняваме списъка с необходими вещи, е добре да се замислим как се чувства малкият ученик. Децата могат да изпитват различни притеснения и страхове от предстоящото започване на училище. Затова е много важно да подготвим не само ученическата раница, но и самото дете – емоционално и психически за новата учебна година. За всичко това разговаряхме с Яна Алексиева – магистър по детско-юношеска психология, член на Дружеството на психолозите в България, член на Дружеството по позитивна психотерапия и изпълнителен директор на Асоциация Родители.

 

 

 

1. Как да подготвим детето - психически и емоционално за предстоящата учебна година?

 

Тръгването на училище е вълнуващо и ново начало както за децата, така и за родителите. Добре е подготовката за това да започне още през лятото, но дори няколко дни преди началото на учебната година е възможно да подготвите детето.

 

Основното е да бъдете максимално спокойни и да вярвате, че изпращате децата си на място, което ще развива уменията им и ще ги прави щастливи.

 

Както е добре известно, децата усещат емоциите на своите родители и това е повод самите родители да се замислят за отношението си към училището и дали не пренасят част от собственото си напрежение върху детето. Много по-добре е да заредите децата с положителни очаквания - че в училище ги очакват нови знания, приятели и приключения.

 

 

2. Как родителите могат да помогнат на децата си да преодолеят притесненията от началото на учебната година?

 

Говорете с децата си, отговорете им на всички въпроси, обсъдете притесненията им. Разкажете им за вашите ученически години – на децата винаги им е интересно да чуят историите на родителите си. Също така могат да прочетат книги за любими герои, които тръгват на училище.

 

Друго много полезно и лесно нещо е да заведете детето до училището, ако може минавайте ежедневно покрай него - така детето ще свикне да вижда училището, ще опознае средата, а и маршрута. Ако е възможно, направете обиколка на училището - покажете му класната стая, учителската стая, тоалетната, лекарския кабинет и т.н.

 

Препоръчително е да не правите много рязка промяна на средата у дома. От една страна детето има нужда от ново и специално място за учене, за да почувства новата си роля на ученик, но от друга страна не трябва внезапно да се прекъсва връзката с досегашния му свят, с детството му до този момент - то все още има нужда от играчките си и от среда, в която да се чувства сигурно и спокойно. Изчакайте го търпеливо само да реши, че иска да се раздели с играчките си и да направи повече промени.

 

И, разбира се, е хубаво да не забравяме, че повечето деца чакат с нетърпение първия учебен ден. Първият учебен ден е вълнуващ сам по себе си. Това, което можете да направите, е да му се насладите и да го превърнете в празник. Бъдете до детето си, толкова колкото то има нужда от подкрепа.

 

 

3. Как да подготвим първокласника да премине от детската градина в класната стая?

 

 Отново бих използвала думата - търпение, както и зачитане на нуждите на детето. Ако се водим от неговите нужди, то лесно и бързо ще се адаптира към новата среда. През последната година в детската градина децата естествено се подготвят, че училището предстои.

 

 

4. Как да постъпим в случаите, в които детето не иска да ходи на училище и/или има проблеми със свои съученици?

 

Ако детето не иска да ходи на училище, трябва да разбрем каква е причината. Необходимо е да сме търпеливи и внимателни към нуждите на децата, да проявим уважение към това, че попадат в нов свят и им трябва време, за да свикнат с него.

 

Нежеланието да се ходи на училище може да настъпи и известно време след началото на учебната година. Може да има много причини за това - нов режим, нови правила, нови взаимоотношения с възрастни и връстница. Детето ви трябва да има време и за любимите си преживявания и игри, както и за пълноценна почивка.

 

Необходимо е да прекарвате качествено време с детето - може да са 15-20 минути, но да сте изцяло посветени на разговор или игра с детето. Това е чудесна възможност да научите повече за ежедневието му, ако имате притеснения.

 

Ако има проблемна ситуация в училище с някой съученик, на първо място е добре да се потърси повече информация и подкрепа от учителя. Споделете какво притеснява детето ви или вас като родители. Когато се наложи може да потърсите помощта и на училищния психолог.

 

 

5. Кога трябва да потърсим помощ от специалист?

 

Подкрепа на специалист е добре да се потърси във всеки момент, в който имате някакво притеснение, напрежение или въпроси за развитието на детето си. Хубаво е да създадете у децата културата, че има професионалисти, които могат да им помогнат при нужда.

 

Но все пак, в момента, в който видите, че детето е напрегнато, тревожно, тъжно, несподелящо или има някаква рязка и необяснима промяна в поведението, е добре веднага да поговорите с учителите, които са през деня с детето ви, и да потърсите подкрепа от психолог, който е специалист в детското развитие.

 

Още полезна информация по темата може да откриете в Наръчниците за родители на Асоциация Родители. Разгледайте ги тук:

Наръчник за родители "Добре дошли в 1. клас"

Наръчник за родители "Добре дощли в 5. клас"

 

 

Визитка:

 

Яна Алексиева е магистър по детско-юношеска психология, член на Дружеството на психолозите в България, член на Дружеството по позитивна психотерапия и изпълнителен директор на Асоциация Родители. Тя се занимава с теми, свързани с децата, семейството, училището и изграждането на училищната общност. Обучител на професионалисти, работещи с деца и семейства, води обучения за родители.

 

Яна обича семейството си и особено малкия си син Боян, обича да пътува и да изучава света чрез различните вкусове на кухнята. Едно от най-любимите й неща е да общува с хора и да осъществява различни идеи, за които вярва, че правят света по-хубав и добър.

 

 

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x