Мариела Станулова разказва за „Академия за родители”: „Най-любимата ни част е, когато виждаме усмивките по лицата на родителите и децата”

 Как се роди идеята за „Академия за родители”?

 

Докато се разхождахме  с количката с бебето, за пореден път попаднах на паркирана върху тротоара кола, която пречеше на всички пешеходци. Тогава се замислих: този шофьор има майка, която със сигурност би се засрамила, ако знае за постъпката му и би помислила, че не го е възпитала добре. Зададох си въпроса: „Ами ако един ден и моят малък сладък бебок стане такъв човек, от когото да ме е срам?”

 

Реално погледнато, ние учим 12 години в гимназия и евентуално 4+ в университет. Изисква се да минеш изпит дори, за да караш кола. Но за да отгледаш и възпиташ добре едно дете, няма обучение или изпит – всеки родител се справя сам, често търсейки информация и помощ от най-близките източници като роднини и интернет, които невинаги са достатъчни или достоверни.

 

Затова решихме да създадем събитие, на което да поканим водещи специалисти и организации, които да споделят своя опит и така да подпомогнат всички настоящи и бъдещи родители, за да можем един ден да се гордеем с децата, които сме отгледали.

 

Каква е целта на „Академия за родители”?

 

Вярваме, че има много специалисти и организации, които могат да помагат на родителите в  нелеката задача да родиш, отгледаш и възпиташ добри деца. Затова нашата цел е да ги съберем на едно място, за да може родителите да установят контакт с тези специалисти и когато се сблъскат с даден проблем, да знаят към кого да се обърнат за подкрепа.

 

Според Вас какво е мнението на родителите за Академията?

 

Винаги търсим обратна връзка от родителите, защото това ни подсказва какво да подобрим следващия път. Повечето родители се радват на това, което правим и ни благодарят, че събираме всички тези полезни ресурси на едно място за тях, при това безплатно.

 

Коя е любимата част от организацията на един форум?

 

Повечето хора не осъзнават колко много работа изисква подобна инициатива, особено когато екипът е малък (един човек на пълен работен ден и двама активно помагащи съорганизатори). Със сигурност много любими моменти са намирането на спонсори и организации, които да повярват в нас и каузата ни, но най-най-любимият ни е денят на събитието - когато виждаме резултата от всичките си усилия и усмивките по лицата на родителите и децата. И няма по-блажен сън от нощта, когато Академията е свършила и ние сме тотално изморени, но и щастливи :)

 

Какво да очакваме на „Академия за родители” във Варна?

 

Варна е новото предизвикателство пред нас – за пръв път „Академия за родители” излиза извън София, което е едновременно супервдъхновяващо и страшно :) На 15 октомври ще организираме две зали за лекции – за бременни и родители на малки деца и за семейства с по-големи деца (3-7). Ще съберем най-добрите специалисти и организации от Варна и София, ще има и много работилници за децата.

 

Планирате ли да организирате форуми и в други градове?

 

Много бихме искали да организираме Академията и на други места. Варна е тест за това, доколко родителите и местните организации извън София имат нужда от подобно събитие. Ако се справим, със сигурност бихме помислили и за други градове.

 

Налага се да съвместявате ролята на майка и на професионалист. Каква е рецептата за успех?

 

Много е трудно да се каже, че съм постигнала успех, като се има предвид, че малкият човек е само на две – тепърва ще си проличи дали се справям с този баланс. Това, което много помага в моя случай, е:

 

1. Изключително подкрепящ съпруг.

 

2. Работя нещо, в което наистина вярвам и не го възприемам като работа, а по-скоро като реализиране на мечта.

 

Кое е най-важното нещо, което сте научили от форума за родителството?

 

Няма верен отговор. Няма една рецепта, която да работи за всички. За да бъдем добри родители, не е нужно да знаем правилния отговор, а просто винаги да търсим, да питаме, да сме наясно, че крайностите рядко са полезни.

 

Какво ще пожелаете на малките и на големите читатели на издателство „Фют”?

 

Пожелавам им да четат много приказки, да вярват в доброто и да бъдат добри – тогава ще видят колко много хора покрай тях също са такива. :) И моля ви, не слагайте камъни в корема на вълците, понякога „лошите” просто имат нужда някой да поговори с тях и да прояви разбиране.

 

И още малко за „Академия за родители”:

 

Организатор на „Академия за родители” е Фондация III. Академията се състои от:

Изложение: Изложбена част с над 60 фирми и организации, които предлагат услуги и продукти, насочени към родителите и децата.

 

Конференция: На конферентната част ще чуете различни гледни точки, помагащи ви да се грижите за образованието, възпитанието и здравето на децата си.

 

Детски кът: Докато вие сте заети със събитието, вашите деца могат да се забавляват в специално създаден детски кът с много различни дейности.

 

Следващата „Академия за родители” ще се организира на 15 октомври във Варна. Можете да запазите своето място тук. Следете за актуална информация на сайта на „Академия за родители”: http://parentacademy.bg/

 

Визитка:

 

Мариела Станулова учи в СМГ между 5 и 7 клас, след което завършва Американския колеж в София. През 2004 г. заминава да учи икономика в Princeton University, а през 2006-2007 г. прави едногодишен обмен в London School of Economics. През 2008 г. се завръща в България и започва работа като анализатор в  Ernst & Young. Едновременно с това става един от основателите на сдружение „Тук-Там” и се занимава доброволно и активно с част от проектите му. През 2010 г. решава да запише магистратура по предприемачество, благодарение на която учи и живее на три континента – Европа, Азия и Америка. През 2011 г. отново се завръща в България и започва да работи като инвестиционен банкер.

 

През 2014 г. се ражда синът ѝ и по време на майчинството си Мариела стартира "Академия за родители" с цел да свърже родителите с организациите и специалистите, които могат да са им от помощ, за да бъдат по-добри родители.

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x