Настолните игри – полезни и забавни

Това, от което вашето дете най-много има нужда, е да бъде с вас, да му отделите пълното си внимание поне за няколко часа, да го слушате и играете с него. Настолните игри са едно от идеалните решение в този случай – те предлагат забавление и обучение в едно. Отдъхнете от забързаното ежедневие, забравете злободневните проблеми и извадете любимата си настолна игра, защото:

 

- Настолните игри учат децата как да разбират концепцията на правилата и упражняват следването на зададен модел по тези правила.

- Освен това, те спомагат за научаването на буквите и четенето, визуалното възприемане и разпознаването на цветовете.

- Тренират концентрация, ловкост и фина моторика.

- Стимулират разрешаването на проблеми, способността на децата да анализират и планират, да предвиждат ползата от даден ход в бъдещето.

-  Развиват критично мислене.

- Тренират комуникационните умения, спомагат за развиването на речта.

Децата свикват с това, че могат да губят и да печелят, да се учат от своя опит.

 

Изберете игра подходящата за възрастта  

Много е важно да изберете подходяща за възрастта на вашето дете игра.

 

3-5 години

 

Детето трябва да се научи да се наслаждава на играта с други хора или деца, да бъде по-уверено и амбициозно. Ако играете с повече от едно дете, разделете семейството на отбори и дайте на всеки играч  различна мисия. По-малкото дете може да е отговорно за хвърлянето на зара (а това е едно от най-забавните неща), а по-голямото може да сортира или подрежда картите за игра.

 

„Приказки с игри“ са подходящи за малките палавници. Книгите съчетават позната приказка, пъзел и настолна игра. Видео описание на книгата може да видите тук.

 

След 5 години

 

В напреднала детска възраст играта, трябва да учи детето на ценности, етика, важността да следваш правилата и да спомага за усвояването на училищния материал: да тренира смятането или четенето, например. Когато децата станат на 5 години вече могат да упражняват числата, буквите и да развиват знанията си за света, с помощта на игри с истории. След 6 годишна възраст децата предпочитат предизвикателни игри, в които се развиват стратегии и са по-продължителни. Едно от първите и най-важни неща, които децата трябва да научат, е че практиката им помага да бъдат по-добри.

 

Нашето предложение за тази възрастова група са „10 настолни игри от цял свят“. Добрите игри ­ също като добрите книги, ни следват навсякъде и всеки път, когато вадим дъската и пионките за поредната игра, си спомняме забавните моменти, споделени със семейството или приятелите. Книгите съдържат 5 двулицеви дъски с игрални полета за общо 10 игри ­ някои от най-популярните, както и такива, които са позабравени с времето, но си заслужва да бъдат извадени от миналото и превърнати във вечни. Видео описание на книгата може да видите тук.

 

Всеки може да сгреши

 

Игрите дават възможност на децата да опитват, да сгрешат или да успяват. Нашето общество е фокусирано в успеха, а това оказва влияние дори върху децата. Настолните игри предоставят ситуации, в които децата са насърчавани да развиват стратегии и тактики, в които е безопасно и да сгрешат. Това тренира умения като постоянство, упоритост, адаптация.

 

Творческо мислене

 

 Няма нищо по-вълнуващо от разопаковането и разглеждането на съдържанието на нова настолна игра. Тя съдържа части, които могат да бъдат използвани за сортиране, подреждане по цветова, форма или текстура. Много от тези части могат да бъдат използвани за измислянето на друга игра, което стимулира въображението Докато играят с компонентите на играта или визуализират историите в съзнанието си, децата разбират различни понятие и се вдъхновяват да измислят свои истории и игри.

 

Комуникационни умения

 

 Играта е социална активност, в която децата учат и упражняват много ценни умения – споделяне, редуване на ходове, сътрудничество, състезателен дух, приемане на загубата, социално взаимодействие, комуникация, критично мислене и анализиране, вземане на решение, състезаване, решаване на проблеми и следване на правила и социални норми.

 

Планиране и разрешаване на проблемни ситуации

 

Игрите стимулират децата да учат и планират своите следващи ходове. Успехът в настолните игри изисква контрол на импулсите и планиране на стратегия. Този процес е пример за последствията от нашия избор и действия. Чрез повтаряне на вече позната игра, децата виждат как различният избор и различна стратегия водят до различни резултати. Способността да разрешаваме се развива с годините. Разглеждането на ситуацията от различни ъгли, спомага развиването на аналитични способности.

 

Учене на нови думи

 

Играта е идеална възможност да учите децата си на нови думи, на различни значения на думите и да развивате речника им. Настолните игри имат история или концепция със своя терминология, а това е възможност за нови теми за разговор.

 

Самоусъвършенстване

 

Децата се учат от възрастните и по-големите си приятели. Най-голямото предизвикателство за децата са дейностите, които са извън техните умения до момента. Това е прекрасна възможност да се учат чрез копиране на модели или съревнование с по-големите си приятели. Така те развиват когнитивните си умения, двигателни и социални умения.

 

Математически умения

 

Бордовите игри предлагат различни видове упражнения на математическите умения – броене на ходовете, измерването на различни критерии, резултатите от зара и др. Много често в една игра се упражняват различни математически умения като събиране, изваждане, умножение, делене, геометрични фигури. Изчисляването на това къде трябва да отместиш героя си (или пионката) са неразривна част от всяка настолна игра. Проучванията сочат, че ученици, които играят настолни игри или игри с карти, показват много по-добри резултати по математика.

 

Още съвети за забавни начини за обучение може да прочетете тук: „За децата, четенето и ваканциите“; „Как да превърнем математиката в приятно занимание“ и „Интерактивните книги: историите се превръщат в приключения“.  

 

Източници:

http://www.scholastic.com/parents/resources/article/creativity-play/benefits-board-games

http://www.parentingscience.com/board-games-for-kids.html

http://growingupgamers.blogspot.bg/2012/02/benefits-of-gaming-with-kids.html

 

 

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x