„Бисерче вълшебно” 2023

На 13-ти май 2023 г. фондация „Детски книги“ огласи победителите в единадесетото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“. Награда „Бисерче вълшебно“ е първото отличие за детски книги в България, чието жури са децата от 3 до 16 години. Единадесетото издание се проведе с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община.

Ето и носителите на отличията за 2023 г. по категории:

-

Буболечета

„Зайчето Рики“ от Гуидо ван Генетхен (изд. „Фют“) спечели сред книгите за най-малките в новосъздадената категория „Буболечета“ (3-5 г.). Подгласници са „Елмър на кокили“ от Дейвид Маккий (изд. „Жанет 45“) и „Познай колко много те обичам“от Сам Макбратни (изд. „Ентусиаст“).

 

Откриватели

При децата между 5 и 7 години първото място с 312 гласа зае „Най-елегантният гигант в града“ на Джулия Доналдсън (изд. „Жанет 45“). Като изключително харесвани от децата се показаха и „Пет истории за нюнючета“ от Анна Норт (изд. „Фют“) и „Приказка за Малчо и майка му, която се побираше в джобчето му“ от Лиляна Дворянова (изд. „Фют“).

-

Изследователи

Категорията „Изследователи” (8-10 г.) оглави „Ванилия Величественова Всемогъщова“ (изд. „Рибка“) – петата книга от поредицата „Феята от захарницата“ на Катя Антонова. Тя завоюва първото място с 567 гласа. На следващите места се нареждат „Джаспър и Чорльо“ от Никола Колтън (изд. „Фют“) и „Мишките отиват на опера“ от Мария Донева (изд. „Жанет 45“). 

-

Мечтатели

Тазгодишния избор на мнозинството „Мечтатели“ е „Последната мечка“ (изд. „Таралеж“) на Хана Голд. За нея са гласували 201 деца между 11 и 13 г. С почти толкова гласове са и „Най-лошата седмица евър. Понеделник“ от Ева Аморес и Мат Кросгроув (изд. „Прозорец“), както и „Чудният нов свят“ от Марин Трошанов (изд. „Мармот“).

 

-

Майстори

Статуетката за „Майстори” (14-16 г.) грабна „Новата планета“ (изд. „Изида“) от Мартин Вопенка с 208 гласа. Следват „Накрая и двамата умират“ от Адам Силвера (изд. „Егмонт“) и „Сянката на щуреца“ от Юлия Спиридонова (изд. „Кръгозор“).

 -

Нещотърсачи

Любимата нехудожествена книга на българските деца (с общо 750 гласа) е „Най-добрата мама на света“ (изд. „Ентусиаст“) на Себастиен Перез. Предпочитани заглавия са и „Билките на малката чародейка“ от Полонца Ковач (изд. „Емас“) и „Горският оркестър свири Бетовен“ от изд. „Фют“.

 

Повече за награда „Бисерче вълшебно“ 2023 четете тук: https://www.biserche.com/biserche-2023

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x