Здравословен обяд в училище – възможно е!

 

Тази седмица в рубриката „За родители“ гост-автор е Ани Шакарян-Маринова, която предлага идеи за това как децата могат да се хранят здравословно, когато са на училище. Тя дава различни съвети как да използваме кутията за обяд в своя блог „Вкуснотека“:

 

Голямата ми дъщеря е първокласничка. Настъпи нов етап от развитието й. Вълнувайки се за това с какво ще се храни тя, когато тръгне на училище, попаднах на Lunchbox. Открих, че има вариант детето ми да продължи да се храни здравословно и пълноценно дори и в училище, носейки си кутия с домашно приготвена, балансирана храна.

 

 

 

И тъй като тази тема ме вълнува в момента, а вярвам, че и много от вас, ще ви представя няколко идеи как да приготвите кутия с храна за училищния обяд на детето си, както и съвети за работещите, които искат да се хранят здравословно. Идеята се състои в това да бъдем малко по-организирани, да планираме седмичното си меню и да отделяме порции от приготвената вечеря, които да сложим в кутията с храна. Прибираме я в хладилника и на сутринта избягваме сутрешния стрес и напрежение от притискащото ни време, като слагаме готовата кутия в раницата на детето.

 

 

 

 

Кутиите с храна са уникално проектирани, като вътрешното им пространство е уплътнено до максимум и е разделено количествено на точните пропорции от белтъчини, зърнени култури, млечни, плодове и зеленчуци. Всяка вътрешна кутия е предназначена за определена група храни и може да бъде размествана или вадена, за повече гъвкавост. С кутиите за храна сте сигурни, че детето ви не преяжда и не остава гладно, не се храни с "глупави храни" от лавката, а се храни балансирано с домашно приготвена храна.

 

 

 

 

 

В кутията за днешния училищен обяд приготвих следното меню:

- пролетно кюфте от кайма, оформено като таралежче и парче сирене Фета (рецептата в линка)

- задушени с масло пресни картофки и шишчета от домат и краставичка

- ягоди и цвете от манго

- десерт - здравословен, шоколадов бонбон от фурми и ядки (рецептата по-долу)

 

 

 

 

Рецепта за здравословни, шоколадови бонбони с фурми и ядки:

 

 

 

Продукти:

- 80 г. микс бадеми и лешници
- 80 г. фурми
- 1 и 1/2 ч.л. сироп от агаве
- 1 ч.л. натурално какао
- 1-2 ч.л. вода
- по желание натурално какао за овалване

 

 

 

 

 

 

Накиснете ядките за половин-един час във вода. Отцедете ги добре и ги измийте. Сложете ги в блендера и добавете почистените от костилки фурми, сиропа от агаве, какаото и водата. Смелете всичко, докато стане на трохи. Оформете бонбоните с леко навлажнени ръце. По желание оваляйте част от тях в какао и охладете бонбоните поне за час, за да стегнат.

 

Обядът е балансиран и осигурява пълноценно хранене на вашето дете. Когато храната е поднесена по-нестандартно и интересно за детето, то ще я хапне с удоволствие. Въображението ви ще бъде богато възнаградено.

 

 

 


Още полезна информация по темите за здравословен начин на живот може да откриете в статията „Как да възпитаме у децата любов към спорта?” и "Как да изградим здравословни хранителни навици у децата?" и книгите: „Защо трябва да се храня здравословно?” и „Защо трябва да спортувам?”, които са разработени специално за подрастващи деца и по подходящ начин им обясняват най-важните понятия за спортуването и здравословното хранене.

 

 

 

 

 

Визитка:

 

Ани Шакарян-Маринова превръща своята страст - готвенето в хоби. Тя нарича своя блог - „Вкуснотека" библиотека от вкусове. Там споделя рецепти  от различни кулниарни списания, книги, телевизионни предавания, кулинарни блогове или свои идеи.

 

Ани завършва висшето си образование в University of Portsmouth и в продължение на повече от 7 години работи в сферата на финансовите услуги. Страстта й към готварството се проявява още като дете, когато тя с любопитство наблюдава случващото се в кухнята на своята баба. След като създава свое семейство, постепенно развива кулинарните си умения и започва да прекарва повече време у дома. Тогава у нея се отключва истинска страст към готвенето, което тя нарина "моята терапия".

 

 Източник: http://www.vkusnoteka.bg/2015/04/blog-post_19.html

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x