„Пет истории за нюнючета“ - две забележителни срещи и три щури отговора...

Кои са нюнючетата?

Не знаете какво е нюнюче? О! Ами нюнючето е мъничко човече, родено да помага. На кого ли? Ами най-често на децата – на хорските, на рибешките, на животинските… Повече за тях в новата ни книга „Пет истории за нюнючета”

Но кой стои зад нея? Това са авторката Анна Норт и художничката Албена Каменова.

Ето какво ни разказаха те за срещата си с нюнючетата.

Анна Норт 

Автор с няколко професии, но най-любимата й е създаването на истории

Анна Норт, или Анна Пенкова, е с няколко професии – химик, икономист и журналист, но най-любимата ѝ е създаването на истории. Има много статии и разкази зад гърба си, както и няколко детски книги. Тя, също като децата, обожава приказките, вярва в магията на доброто, във вълшебните същества и в книгите.

1. Как те намериха нюнючетата?

Трябва да си призная нещо – аз съм нещотърсач! Да, точно като Пипи. Където и да ходя – дори в най-каменния град или супер дивата гора, винаги ще си намеря нещо странно за това място, което не мога да не прибера. Из джобовете ми вечно се спотайват разни нещинки, които разказват истории – перца, корички от дърво в странна форма, пеперудени крилца. Та ето как станаха нещата – не че нюнючетата ме откриха, защото те се показват само на децата, ами аз се досетих, че такива малки човеци трябва да има. Един ден, изглеждаш на пръв поглед ужасно обикновен и дори сивкав, докато си нещотърсех, открих камъче, което много се различаваше от всички други, сякаш светеше. Взех си го, но преди да го прибера го разгледах отблизо и тогава зазвуча музика и то не каква да е, ами една от любимите ми песни. И се усмихнах, все едно някой изтри сивото ми настроение. Всичката тази магия отдадох на камъчето и за първи път реших – няма да го прибирам, ами ще го оставя, за да може да усмихне някой друг човек. Върнах го на мястото му, а когато след малко погледнах надолу, него вече го нямаше. Явно някой го беше взел. Така изведнъж ме връхлетя някакво знание – все едно винаги си е било в главата ми – че камъчето е на вълшебно същество, което усмихва хората с музика… И се роди Мелъди - първата нюнючка, музикална категория.

Е, в последствие се оказа, че музиката е звучала от спряла в близост кола, но аз бях вече сигурна – има ги нюнючетата, не може да ги няма!

2. Кое е най-важното нещо, което ти споделиха?

Че ни обичат! Това е основната причина те да съществуват. Обичат ни, особено децата, и затова правят всички тези магии, затова завихрят цяла плеяда от събития, за да ни накарат да се усмихнем, да се зарадваме, да сме щастливи. Всичко е в любовта, защото тя е най-голямата магия, най-силната противоотрова срещу всичко несправедливо, неправилно, срещу всичко лошо в нашия живот. Те ни обичат и искат ние да се обичаме. Това е най-най-важното.

3. Анна Норт в три думи?

„Фея на думите“. Това е най-благородническата, най-ценната титла, която ми беше дадена от приятел преди време. В думите има магия, особено щом са подредени правилно и са заредени с добрината на сърцето ти.

Албена Каменова

Художник, илюстратор и мечтател на свободна практика

Албена Каменова е художник, илюстратор и мечтател на свободна практика. Завършила е специалност „Книга и печатна графика” в Националната художествена академия. Най-голямото й удоволствие е да рисува за деца, защото това е нейният свят, в който се чувства в свои води.

1. Как разбра как изглеждат нюнючетата? Нали възрастните не ги виждат?

Думите на Анна Норт са водещи, гмурнах се в текста и образите се появиха.

Като дете истински вярвах, че в цветята и в шушулките живеят малки човечета. Историйките на Анна ме върнаха там в детството, и като се замисля детето в мен никога не съм го пускала да си тръгва.  

2. Кой рисува илюстрациите – възрастната Албена или детето Албена?

Само детето в мен може да рисува :)))

3. Албена Каменова в три думи? Така искам да съм една дума Албарон, това е още един барбарон (задължително розов) от семейството на татко Барба. И всеки ден ще съм различна дума или форма и усмихната, понякога и тъжна, най-вълшебна или най-обикновена.

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x