2 април - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА

ВЪЛШЕБНОТО СЪКРОВИЩЕ

Имало едно време едно съкровище. Ама не какво да е съкровище, а вълшебно. Притежателите му живеели по 100 живота и добивали магически сили, с които можели да пътуват до далечни страни и дори до неизвестни планети, да отскачат до миналото или до бъдещето. За разлика от другите съкровища, то не можело да бъде откраднато, изгубено или затрупано. Нямало начин и да свърши, само се увеличавало.

Имало едно време ли? Че това съкровище го има и днес!

Сещате ли се кое е то?

Прочетените книги!

Всяка прочетена книга те пренася в нов свят – на феи и чудовища, на приятелство и предателство, на завладяващи приключения и тих размисъл. Независимо дали слушаш приказка, сгушен в прегръдката на мама или тате или трескаво поглъщаш страниците, скрит с фенерче под одеялото (хей, внимавай, чувам стъпки!), независимо дали четеш за безстрашни рицари или малки пухкави зайчета, изгубили пътеката в гората, всяка прочетена книга те прави по-богат. И то с богатство, което никой никога не може да ти отнеме. Каквото и да става на този свят – да загубиш любимата си книжка, да похарчиш до стотинка спестените си пари, да заминеш за далечна страна с непознат език, да останеш затворен далече от приятелите си, дори да пораснеш и да станеш възрастен – винаги съкровището на прочетените книги си е с теб. Можеш да го разровиш и да си намериш нещо подходящо, когато ти се иска да се повеселиш или когато си тъжен. Когато си уплашен или се чудиш как да постъпиш. Когато искаш да празнуваш или да си полежиш и помечтаеш… Можеш да го споделиш с приятел – да извадиш от него най-страхотната история и да му я разкажеш. И то няма да намалее. Можеш да го подариш на братче или сестриче, като им прочетеш любима книжка. И съкровището пак ще си остане твое.

Бъдете богати, мили деца! Протегнете ръка към рафтчето с книги вкъщи, идете в библиотеката, отбийте се в книжарницата, разменете книга с приятел! Трупайте свое вълшебно съкровище от прочетени книги! Бъдете щедри – четете на по-малките, разказвайте, измисляйте свои истории!

Вълшебното съкровище ви очаква!

 

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x