Международен ден на детската книга 2021

По традиция всяка година различна страна е домакин на Международния ден на детската книга. През настоящата година, това е САЩ. Обикновено страната домакин предлага темата и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията. Честта да се обърнат към децата получиха Маргарита Енгъл и бразилският илюстратор Роджър Мело. Тази година в думите и посланието им зазвуча мелодията на надеждата. Нека я чуем и ние! Честит празник на детските книги!

Маргарита Енгъл (1951 г.) е кубинско-американска писателка, родена в Лос Анджелис. Автор е на книги с поезия за деца и възрастни. Носител е на множество престижни литературни награди. „Обичам да пиша за млади хора, които в на пръв поглед безнадеждни ситуации могат да направят изпълнена с надежда крачка напред.”

„Моята връзка с историята на Куба е лична, споделя тя. Баща ми отива в Куба след като гледа филм за Тринидад – родния град на майка ми. Независимо от това, че двамата говорят различни езици, те се влюбват и се женят. Родена съм в Лос Анджелис, но летата си прекарвах в Куба.”

Роджър Мело (1965 г.) е бразилски илюстратор и автор на детски книги. Илюстрирал е над 100 издания, а на 22 от тях е автор. Неговият неповторим и колоритен стил провокира въображението на младите читатели, увличайки ги в едно вълшебно пътешествие между културите. Носител е на наградата „Ханс Кристиан Андерсен” за илюстрация за 2014 г., както и на много други престижни награди.

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x