Да четем заедно

Александра Георгиева е родена в София, но живее и работи в Бургас. Начален учител е. Много обича да чете и иска да покаже на учениците си, че книгите са нещо прекрасно и важно, че в тях има знания, но също, че са забавни и почти вълшебни, защото всяка книга ни пренася в нов свят.

 

Ето какво сподели тя за поредицата „Да четем заедно”:

Поредицата е своеобразно продължение на библиотека „Славейче“. Тя съдържа четири книги, които са подходящи за самостоятелно четене от деца във втори, трети и четвърти клас. Също така са чудесен избор за съвместно четене с възрастен.

На децата, които вече са усвоили уменията за самостоятелно четене, им предстои да си изградят читателска култура, която ще им е нужна, когато започнат да изучават „разказвателните предмети” (история, география, биология…), а и през целия им живот. В този продължителен процес те трябва да се научат да различават същественото от несъщественото, главното от второстепенното, да оценяват изразителността на езика, да се ориентират в мотивите и емоциите на героите, да разбират информационни пластове на прочетеното, да откриват в текста отговорите на въпроси и които самите те си задават… И така, стъпка по стъпка, да открият удоволствието и ценността на четенето и да заобичат книгите. Защото няма как да обикнеш четенето, ако не умееш да вникваш в написаното.

Всяка от 4-те книги от поредицата отговаря на тези изисквания.

„Дракончетата и ужасно злият крал Шмит“  разказват историята на едно кралство, два дракона, техните верни приятели и животът им, свързан с един куп традиции и обичаи. Зад техните забавни приключения се крие въпросът за значението на традициите в човешкото общество, както и за това колко е трудно да се промениш, но не е невъзможно.

Едно чудовищно здраво приятелство е приказка за две чудати и умни момичета, които разбират колко е важно да те приемат такъв, какъвто си и че истинските приятели са с теб и в трудните моменти, а не само в забавните игри и хапването на пържени картофи.

„Мечок на име Мечидренки  среща децата с една интересна госпожица, която открива колко смела може да бъде, щом се налага да защитава приятелите си. Показва им уюта, роден от обичта и уважението.

В „Геройските приключения на принцеса Лила“ малките читатели ще станат свидетели на порастването на Лила и как тя научава, че извън двореца не е достатъчно само да си „принцеса“.

Но едно от най-големите достойнства на книгите от поредицата е, че дава много възможности на възрастните (родители или учители) да се занимават заедно с децата и да им помогнат да открият удоволствието от четенето.

 

Няколко идеи за съвместна работа

 

Упражнявайте уменията на децата:

• да отделят основните епизоди в историята и да ги подреждат в хронологична последователност;

• да откриват централните моменти, около които се изгражда целият текст;

• да разпознават и описват взаимоотношенията между героите и да изследват тяхната мотивация;

• да намират връзката между качествата и постъпките на героите;

• да откриват основния и най-важен въпрос, който текстът поставя пред читателя;

• да правят разлика между повествование и описание и да откриват връзката между тях.

 

Всички тези аспекти на работа с художествено произведение са заложени в учебните програми по български език и литература в начален училищен етап.

И за да ви бъде удобно и приятно да работите заедно с децата с книгите от поредицата „Да четем заедно”, ви предлагаме работни листове. Те са подходящи както за работа у дома, така и в училище и съдържат въпроси и теми за дискусии, съобразени с горните изисквания.

 

Можете да ги свалите от страницата на всяка от книжките на сайта ни.

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x