Втори Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи – 28.05-02.06

Второто издание на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе от 28.05. до 02.06. в Мраморно фоайе в Национален дворец на културата в рамките на традиционния столичен Пролетен базар на книгата. В неформални срещи децата и младежите ще се запознаят с творчеството на съвременни европейски и български автори и художници, ще имат възможност да участват в творчески и образователни събития, да посетят театрален спектакъл и да се насладят на изложба.

Пълната програма на фестивала можете да видите тук - https://kids.literaryfest.org/program/

Щастливи сме, че трима от авторите на изд. „Фют” са специални гости на фестивала: Цвета Брестничка - автор на приказки в стих от поредицата „Във Вълшебната гора”, любима на поколения деца, Алесандро Гати - автор на книгата „Въртележката на куклите” от поредицата „Мистерии от Замъка на страха”, и Бьорн Суртланд – автор поредицата „Детективи по неволя”.

Ето и подробности за срещите:

1. Среща с българската писателка Цвета Брестничка, автор на приказки от поредицата „Във Вълшебната гора”

„Във балкана шум и врява

още от зори настава

Всеки жител на гората

вече знае новината…

Тук ще се посрещат гости

Тук ще има новости!”

Цвета Брестничка ще поведе децата на разходка из Вълшебната гора, ще ги запознае с нейните обитатели и заедно ще постихоплетстват.

 

Дата: 29.05.2019 г. (сряда)

Час: 10.30 часа

Място: НДК, Мраморно фоайе

За деца между 4 и 6 години

 

Цвета Брестничка е от хората, които никога не скучаят – ако не гони дракони, за да ги снима, ще проверява кога вулканът ще се разкашля В ежедневието си работи в Асоциация Родители, където се опитва да завърже краищата на скъсаната връзка между семейството и училището. Обича да чете и да заплита истории за деца и внуци – приказки в стихове за „Вълшебната гора“ или пътеписи за далечни страни. Когато порасне, иска да стане мечка, за да се наспи. И да играе с мечетата до премала.

 

 

2. Среща с италианския писател Алесандро Гати, автор на романа „Въртележката на куклите” от поредицата „Мистерии от замъка на страха”

 Ако искате да разберете:

- дали Алесандро Гати се страхува от тъмното,

- кой живее на тавана в къщата на Сузи и Питър,

- и защо не е добра идея да купуваш прекрасна стара къща на ниска цена,

можете лично да попитате Алесандро Гати.

 

Дата: 29.05.2019 г. (сряда)

Час: 11.30 часа

Място: НДК, Мраморно фоайе

За деца над 10 години

 

Алесандро Гати е писател, преводач и сценарист. Роден е през 1975 г. сред мъгливите хълмове в южната част на областта Пиемонт. Но тъй като за неговия вкус около родното му място има прекалено много лозя и прекалено малко замъци, пълни с духове, той решил да се премести в Торино. Щом се преместил там, се посветил на изучаването на философия. Сам не е наясно дали е постъпил добре, или не. Но за писането на книги няма никакви съмнения. Автор е на множество детски романи, преведени на различни езици. Става известен сред италианските деца с поредицата си за Шерлок Холмс.

 

3. Среща с норвежкия писател Бьорн Суртлан, автор на поредицата „Детективи по неволя”

Ако по душа сте приключенци, ако обичате загадките и заплетените криминални истории, ако все се оказвате затънали в неприятности и то без да ги търсите, значи сте си лика-прилика с Давид и Сисел. Техният създател Бьорн Суртлан ще е тук и лично можете да го попитате:

Как едно семейно пътуване се превръща в опасно приключение?

Кой е Черния Стиг?

Защо чичо Уилям обича желирани бонбони с форма на жаба?

 

Дата: 30.05.2019 г. (четвъртък)

Час: 10.30 часа

Място: НДК, Мраморно фоайе

За деца над 10 години

 

Бьорн Суртлан е роден в Берген, Норвегия. Автор е на книги за деца и възрастни, преведени на над 16 езика, и донесли му множество награди, както у дома, така и в чужбина. Убеден е, че няма значение дали пишеш за деца, или за възрастни, а дали пишеш добра литература. Изключително добър познавач на изобразителното изкуство и влюбен в музиката на Бах, той винаги се стреми да бъде честен със своите читатели. 

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x