Александра Георгиева се среща с Нели и Принцеса

Когато се пише за хубава книга, се изтъква това, което е изключителното - страхотна история, невероятен край, драматични приключения, говорещи животни… Е, тук няма нищо изключително и точно това прави тази книжка толкова прекрасна.
В нея се разказва за Нели. Тя е в трети клас, има семейство, има приятели и й се случват нормални момичешки неща. Вълнува се за първия учебен ден, харесва подаръци, забавлява се у дома. Усмихва се, говори глупости, плаче, пее.
И среща Принцеса.
В живота на всички се появяват важните хора, в живота на децата - също.
Нели се учи на приятелство. Разбира, че невинаги тези, които постоянно те хвалят и ти се възхищават, са истинските приятели. Че понякога най-неочакваният човек може да се окаже твоят човек.
Нели се учи да се извинява и да признава грешките си. Доста усилия й струва да бъде честна и справедлива. Но пък е толкова хубаво, когато семейството ти се притече на помощ!
Нели може да бъде и сърдита, обидена и даже да казва недотам прилични думи.
Но Нели е едно съвсем реално малко момиче, което просто живее живота си и се справя прекрасно.
Авторката пише с лекота, по детски, много забавно и искрено. Езикът е много подходящ за деца, които се учат да четат самостоятелно.
Илюстрациите в тази книга са това, която я превръща в нещо специално. Те са съвсем равностойни на текста. Обогатяват го, развиват го и показват света на героите.
Нарисувани са в онзи стил, който е съвсем подходящ за деца в начална училищна възраст. Не са бебешките, които заемат огромна част от книгите за малките. Обаче не са и онези картинки, които се срещат веднъж на 15 страници, в книгите „за големите“. И не са комикси, които големите някак не приемат за четиво.
Илюстрациите са точно толкова, колкото трябва, за да потънеш в историята и да ти бъдат опора, за да се справиш с „цяла книга сам“.
И най-хубавото е, че има втора книга от поредицата.
Историята за Нели и Принцеса е момичешка книжка, която разказва за ежедневието на едно средностатистическо семейство. Показва колко забавен и чудесен може да бъде нашият реален живот. Този, който е пред очите ни всеки ден.

 

Александра Георгиева е родена в София, но живее и работи в Бургас. Начален учител е. Много обича да чете и иска да покаже на учениците си, че книгите са нещо прекрасно и важно, че в тях има знания, но също, че са забавни и почти вълшебни, защото всяка книга ни пренася в нов свят.

 

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x