Маски на животни

Възраст: 4-7
Страници: 16
Формат: 215х280
Поредица: Оцвети! Изрежи!
Описание: Детска книга с маски за оцветяване.
Описание

Детайли

Книгата съдържа 8 картонени маски на животни, които децата трябва първо да оцветят и след това да изрежат. До всяка маска има цветен модел как да бъде оцветена.

ИДЕИ ЗА ИГРИ С МАСКИТЕ

1. Кой съм аз? (Игра за разпознаване)

Брой играчи: 2
Правила: Единият играч затваря очи и другият му поставя маска. След това се разменят – първият играч слага маска на другия. Играчите виждат само маската на другия, но не знаят каква маска носят самите те. Целта и на двамата играчи е да познаят какви маски носят. Започва единият играч. Той трябва да задава въпроси от типа „Цвета ми кафяв ли е?” „Ушите ми дълги ли са?”, „Имам ли копита?” и т.н., а другият играч отговаря само с „да” или „не”. Когато отговори на въпрос с „не”, е негов ред да задава въпроси. И така се сменят, докато един от тях познае какво животно е. Печели този, който познае пръв!

2. Царят на животните (Игра за подражание)

Брой играчи: 3 и повече
Правила: Сред децата се избира водещ. Той е царят на животните. Всички останали деца са с маски от книжката и застават на равно разстояние от царя. Царят затваря очи и му се връзва превръзка, за да не гледа. Той започва да „заповядва“ на останалите с колко крачки да се придвижват към него или да се отдалечават. 
Ако царят заповяда „Три кучешки крачки НАПРЕД!”, детето с маска на куче трябва да пристъпи три крачки напред, но като имитира куче - на четири „лапи“.
Ако царят заповяда „Две патешки стъпки НАЗАД“, детето с маска на пате трябва да пристъпи две крачки назад, като имитира патешко ходене.
След като изпълнят всяка команда на царя, играчите разменят маските помежду си. Така царят не знае кой играч е най-близо до него. Печели този, който пръв стигне до царя и той става цар на животните.

3. Вярно или грешно (Игра за съобразяване)

Брой играчи: 3 и повече
Правила: Избира се един водещ. Всяко дете си избира маска и я слага. Водещият казва: „Вдигнете ръка само ако твърдението е вярно: Хвърчи, хвърчи крава!”.  Децата  трябва да съобразят, че кравата не може да лети. Ако някое вдигне ръка – изгаря от играта. Ако някое от децата носи маска на кравичка, то трябва да изиграе как мучи и преживя кравата.
След това водещият обявява: „Вдигнете ръка само ако твърдението е грешно: "Върви, върви прасенце!" Ако някой вдигне ръка, изгаря, защото твърдението е вярно – прасенцата вървят, а не летят. Детето с маска на прасенце трябва да изимитира прасенце.
Ако водещият каже: „Вдигнете ръка, само ако твърдението е вярно: Скок-подскок Зайко!“, децата трябва да вдигнат ръка, защото е вярно – зайчетата подскачат. Който не вдигне ръка, изгаря.  Детето с маска на зайче имитира как подскача зайчето.
Побеждава този, който остане последен в играта.

4. Веселата ферма

Брой играчи: от 2 до 4
Правила: Всички маски трябва да са оцветени и изрязани. Събират се на тесте и всяко дете си тегли маска със затворени очи. Слагат си маските и първото дете започва -  с опипване трябва да познае в какво животно се е превърнало. Ако не познае, е ред на следващото дете.
Побеждава този, който пръв познае какво животно е.

5. Що е то? (Игра с гатанки за  бърза реакция)

Брой играчи: 2 и повече
Правила: Децата се нареждат в кръг. Маските са пръснати пред тях. Възрастен казва гатанка за животно и децата трябва да се досетят за кое животно е гатанката и да грабнат съответната маска. Печели детето, което първо се досети за отговора на гатанката и си сложи маската.
Гатанки, които можете да използвате в играта:

Има шпори, а не е ездач.
Буди хора, а не е тръбач.
Що е то? (петел)

Нищо не е изгубила Тодора,
А цял ден нещо търси из двора.
Що е то? (кокошка)

Ще го видите в гората,
ще го видите в полето:
дълги са му ушите
и плашливо сърцето
Що е то? (зайчето)

Аз пазач съм чуден
И не се страхувам.
Ден и нощ съм буден,
Всяка глъчка чувам.
Да, от памтивека
И по студ и жар
Аз съм на човека
Най-добър другар!
Що е то? (кучето)

Все преде, ала конец не пуска
И се мие на закуска.
Що е то? (котката)

Още гатанки ще намерите в книгата Помисли! Отгатни!

Допълнителна информация

Допълнителна информация

Възраст 4, 5, 6, 7
Страници 16
Формат 215х280
Поредица Оцвети! Изрежи!
Мнения

Само потребители, които са чели книгата, могат да дават мнения. Ако сте прочели книгата, можете да я маркирате като прочетена.

Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да използвате сайта вие се съгласявате с употребата на "бисквитки". Научете повече.
x